Среща на върха в Бриндизи: Завършването на Коридор 8 е изключително важно за Балканите и Европа

Включването на Коридор 8 в стратегическата европейска транспортна мрежа (TEN-T) като част от западнобалканския източен средиземноморски коридор, е голям успех. Не трябва да изпускаме момента, за да финализираме реализацията на проекта колкото е възможно по-скоро. Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел на срещата на върха по Коридор 8 в италианския град Бриндизи, предаде репортер на БГНЕС.


Срещата се проведе между външните министри на Италия, България, Албания и Северна Македония.


„Срещата, която се провежда в замъка „Федеричано“, е председателствана от италианския заместник министър-председател и министър на външните работи Антонио Таяни и има за основна цел възобновяването на Коридор 8 - мултимодална инфраструктура, включена в стратегическата европейска транспортна мрежа (TEN-T), която ще свързва Адриатическо с Черно море“, се казва в официално изявление на италианското външно министерство.

Заедно с Таяни на срещата присъстваха и външните министри на Албания, България и Северна Македония. Българският вицеприемиер и министър на външните работи Мария Габриел беше посрещната от министър Таяни.

Дневният ред включваше обсъждането на значението на Коридор 8 и включването му в европейската транспортна мрежа като една от основните цели на съответните правителства. „Изграждането му ще даде възможност за регионални връзки, добросъседство, икономическо развитие, бързо придвижване на хора, фирми и стоки. Коридор 8 се счита за проект от стратегическо значение за ЕС и НАТО. Основната цел е доближаване на Западните Балкани до Европейския съюз, създаване на по-тясна връзка и сътрудничество между страните от региона“, се казва в изявление на министерството, публикувано на официалния му сайт.

Италианският външен министър Антонио Таяни подчерта важността на тази инициатива по време на конференция за участниците, като припомни последното тристранно споразумение, сключено в Анкона с Хърватия и Словения.

„Тази среща имаше за цел да популяризира стратегически център за логистика между Европа и Азия, разглеждайки ключови въпроси като развитието на пристанищата, морската сигурност и опазването на околната среда“, каза той.

„Всички сме съгласни, че свързаността и нейното разширяване са безценни за сближаването на народите ни и за засилване на икономиката, развитието на добри съседски взаимоотношения и подпомагане на евроинтеграционния процес в региона“, каза министър Габриел в речта си на срещата.


Тя подчерта, че Италия е важен партньор за България, важен партньор в ЕС и важен съюзник в НАТО.

„Високо оценяваме подкрепата на Италия за присъединяването на страната ни към Шенген. Поемането от Италия на командването на мултинационалната бойна група на НАТО в България е важен принос за сигурността на източния фланг на НАТО. Нашите отношения са важна част от регионалната стабилност, особено в контекста на новите предизвикателства за региона“, каза тя.


„Включването на Коридор 8 в стратегическата европейска транспортна мрежа (TEN-T) като част от западнобалканския източен средиземноморски коридор, е голям успех. Коридорът няма да е само свързващо звено между пътните маршрути на страните, но той ще предостави и допълнителна връзка на региона с ЕС. Затова не трябва да изпускаме момента, за да финализираме реализацията на проекта колкото е възможно по-скоро. Защото на практика Коридор 8 означава нова и по-бърза връзка и комуникация между Черно и Адриатическо море, чрез движения на стоки, хора и услуги. Това означава повече инвестиции, икономическа стабилност и растеж, просперитет. Той ще подобри нашата европейска и регионална колективна цялост и ще се свърже със съществуващи маршрути. Затова смятам, че това е стратегически проект за България и останалите три страни“, каза Мария Габриел.

По думите ѝ той ще засили и размяната на идеи, технологии и иновации.

„Затова адмирирам споделената по-рано идея на италианския министър Антонио Таяни за включването на млади предприемачи в подобни такива стратегически проект“, заключи вицепремиерът.

"С Албания, България и Северна Македония искаме да насърчим по-интензивно сътрудничество и интеграция чрез Коридор 8. Тази среща ще послужи и за стартиране на платформа за политически диалог и сътрудничество, която, асоциирайки две държави-членки на ЕС и две страни-кандидатки, дава пример за регионално сътрудничество на Балканите - коментира вицепремиерът, „регион от стратегическо значение за Италия, в който правителството инвестира, позиционирайки се като водещ играч“.

В Туитър акаунта си Таяни написа: „Част от срещата по Коридор 8, провеждаща се в замъка в Бриндизи, премина. Обсъдихме как да продължим да укрепваме политическата, стратегическата и икономическата координация между нашите страни“.

Специално внимание по време на срещата бе отделено на необходимостта от борба с трафика на хора, предвид нарастването на незаконните миграционни потоци по Балканския маршрут.

„Ангажиментът на италианското правителство в региона на Балканите доказва стратегическото значение, което този регион има за Италия и за Европа като цяло“, подчерта министърът.

Коридор 8 ще интензифицира сътрудничеството между РСМ, България, Италия и Албания. Той ще бъде мост между географските, историческите и политическите прегради. Той е много важен аспект от посоката на Северна Македония и Албания в процеса на присъединяване. Това каза македонският външен министър Буяр Османи на четиристранната среща на върха в Бриндизи.

„Надявам се това сътрудничество между две страни-членки и две страни-кандидатки за присъединяване към ЕС, всички те членки на НАТО, да изгради мост между географските, историческите и политическите прегради, който ще направи източно-западните връзки подобни на и дори по-здрави от тези в по-развитата част на Европа“, каза той.

Освен икономическа, той вижда в тази инициатива и политическа полза.

„Тя ще развие политическата, икономическата, културната и социалната свързаност. Това ще развие бизнес контактите, обществения диалог, както и ще засили опознаването и отношенията между нас. Това ще засили и търговията и сигурността в региона, както и перспективите на страните от Западните Балкани“, подчерта Османи.

Според него близкото сътрудничество с Италия и България има важен символизъм и още по-важно – е позитивна индикация за Северна Македония и Албания като страни, започнали преговорите за присъединяване.

„Като геополитическо предизвикателство на фона на руската военна агресия срещу Украйна тази среща може да бъде много важен аспект от посоката на Северна Македония и Албания в процеса на присъединяване“, каза министърът. „Тази инициатива може да помогне за установяването на доверие между нашите народи и в политическото и икономическо сътрудничество“.

„Вярвам, че нашите правителства ще работят здраво, за да имаме транспортен коридор, по който ще бъде възможно да се достигне от българските пристанища на изток в Черно море до италианските пристанища в Адриатическо море на запад за 10 часа вместо за сегашните 24 часа“, завърши той.

Министърът за Европа и външните работи на Албания Олта Джачка смята, че Коридор 8 е много повече от обикновен инфраструктурен проект. Новината беше съобщена по време на речта й на срещата на министрите, цитирана от „Албаниан Пост“.

„Коридор 8 е много повече от обикновен инфраструктурен проект. Той е предвиден като механизъм за сътрудничество и интеграция. Това ще помогне за връщането на Адриатическо море към морето, което ни обединява и трансформира нашата икономическа ситуация“, каза албанският официален представител.

Джачка добави: „Удоволствие е да работим заедно за напредъка на тази програма. Удоволствие е да видя такъв голям ангажимент за реализирането на Коридор 8. Окуражени от ангажимента на Италия, България и Северна Македония. Решени да изведем тази идея докрай, за благото на всички наши страни и народи”, добави тя.

В рамките на срещата, след кратко посещение на борда на кораба "Сан Джорджо" на италианските военноморски сили, Таяни и останалите външни министри посетиха Центъра за глобални логистични услуги на ООН и Центъра за хуманитарна подкрепа.

„Базата на ООН в Бриндизи представлява център за върхови постижения, в който Италия възнамерява да продължи да инвестира, включително и поради допълнителните ползи, които създава за местната икономика“, информира от своя страна агенция АНСА.

В края на срещата министрите съобщиха, че представителите на четирите страни са се договорили тази среща да се превърне в регулярна. /БГНЕС