Среща на върха в рамките на Берлинския процес в Тирана

Днес в Тирана, Албания, ще се проведе среща на държавните и правителствени ръководители в рамките на Берлинския процес, предаде БГНЕС.


От българска страна ще участва министър-председателят акад. Николай Денков.

Процесът е създаден с цел подпомагане задълбочаването на икономическата интеграция на страните от Западните Балкани, сближавайки региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС.

На предстоящата среща на най-високо равнище ще бъде дискутирано интегрирането на региона в единния пазар и подобряването на конвергенцията с ЕС, както и подкрепата за зелен и цифров преход в Западните Балкани.

От страна на Северна Македония ще присъстват министър-председателят Димитър Ковачевски и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

Ще участват също германския канцлер Олаф Шолц, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, лидерите на страните от Западните Балкани, включително косовския премиер Албин Курти, и членовете на ЕС – Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Холандия, Словения, но и висши представители на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Съвета за регионално сътрудничество, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Френския президент Еманюел Макрон ще пропусне форума.

Както съобщи Европейската комисия, срещата на върха ще бъде възможност за представители на ЕС да разговарят с регионалните лидери за новия План за растеж на Западните Балкани, който в момента се подготвя от ЕК и който има за цел да даде възможност на гражданите на страните от регион, за да почувстват ползите от членството в Съюза, като достъп до единния европейски пазар, регионално икономическо сътрудничество, ускоряване на фундаменталните реформи и увеличена финансова подкрепа.

Планът за растеж ще допълни подкрепата за страните от Западните Балкани, вече предоставена в рамките на Икономическия и инвестиционен план на ЕС на стойност 30 милиарда евро, стартиран през 2020 г., който досега е мобилизирал 16 милиарда евро инвестиции за водещи проекти в региона. /БГНЕС