Среща Путин-Си Цзинпин: Заедно срещу НАТО, AUKUS и COVID-19

Президентът Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин са разговаряли като двама приятели, заяви съветникът на руския лидер Юрий Ушаков.

Държавните глави разговаряха чрез видеовръзка, като разговорът продължи час и половина. Путин и Си Цзинпин обсъдиха двустранния диалог и засегнаха международния дневен ред. Китайският лидер благодари на руския си колега за това, че не се е поддал на опитите да се вбие клин между Москва и Пекин. Те изразиха надежда, че ще се срещнат лично през февруари и че ще присъстват заедно на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Китай. След встъпителните бележки разговорите продължиха на четири очи.

"Най-важното е, че, както изглежда, разговорът беше много позитивен, това е разговор между двама колеги, двама приятели, лидери на две големи приятелски държави", каза Ушаков пред репортери.

По думите му лидерите са заявили, че диалогът между страните е достигнал безпрецедентно високо ниво. Както образно се е изразил Си Цзинпин, въпреки че двустранните отношения "не са съюзнически", те вече дори са надхвърлили това ниво "по своята сила и ефективност", посочи помощникът.

Руският президент и китайският президент се договориха Путин да посети Пекин през февруари 2022 г. и да общува лично с колегата си.

Борба с COVID-19

Държавните глави се споразумяха да засилят сътрудничеството между съответните агенции в борбата с пандемичния коронавирус.

"Отбелязана бе важността на организирането и производството на руските ваксини „Спутник V“ и „Спутник лайт“ в Китай", каза Ушаков.

Говорим за производство на повече от 150 милиона дози годишно, уточни той.

Блокът AUKUS

Друга тема беше блокът AUKUS (САЩ, Великобритания, Австралия), който според руските и китайските лидери подкопава ядрения баланс и "разпалва" напрежението в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"Изразени бяха опасения относно активността на американците да променят конфигурацията на настоящата ситуация в Азиатско-Тихоокеанския регион. И в тази връзка както от наша, така и от китайска страна се наблюдава негативна оценка на създаването на нови съюзи като Индо-Тихоокеанското четиристранно сътрудничество и американско-англо-австралийския съюз AUKUS", обясни съветникът.

Ситуацията около НАТО

Путин информира Си Цзинпин за неотдавнашния си разговор с американския си колега Джо Байдън. По-специално държавният глава заяви, че е предал на американския лидер загрижеността на Москва относно разширяването на НАТО на изток и е обърнал внимание на необходимостта от преговори за международни правни гаранции за сигурност от страна на Запада. Те трябва да изключат по-нататъшно придвижване на алианса до руските граници и разполагането на оръжия, заплашващи Русия, на територията на Украйна и други съседни държави.

"Нашият президент отбеляза, че като цяло разговорът с Байдън е бил информативен и полезен", каза Ушаков.

Според него китайският президент е подкрепил исканията на Русия. Кремъл е обещал да държи Пекин в течение.

Среща на върха на Съвета за сигурност на ООН

Сред обсъжданите въпроси е било и предложението на Русия за провеждане на среща на върха на петте членове на Съвета за сигурност на ООН.

"И двамата лидери смятат, че тази идея е изключително полезна, ще работят за нейното осъществяване през следващата година и беше договорено, че ще има постоянни контакти по този въпрос чрез външните министерства на двете страни, както досега", каза помощникът.

Държавните глави са планирали да проведат и среща Русия-Индия-Китай "в недалечно бъдеще", каза той.

"Среща на върха за демокрация" на САЩ

По повод на организираната от САЩ "Среща на върха за демокрация" без участието на Русия и Китай Путин и Си Цзинпин я определиха като контрапродуктивна.

"Президентът и председателят бяха единодушни в оценките си, че събитието е било замислено като конфронтационно от самото начало, в каквото всъщност се превърна", обясни Ушаков.

Увеличаване на дела на националните валути в търговията

Лидерите се изказаха в полза на увеличаването на дела на рублата и юана в търговията.

"И президентът, и председателят се изказаха в полза на увеличаването на дела на националните валути във взаимните разплащания и на разширяването на сътрудничеството за осигуряване на достъп на руските и китайските инвеститори до фондовите пазари на другата страна", каза помощникът.

Те се споразумяха също така да създадат независима финансова структура, която да изключва външно влияние върху движението на стоки между Русия и Китай.

"Особено внимание беше обърнато на необходимостта от активизиране на усилията за операции между Русия и Китай. Искам да кажа, че трябва да се създаде такава структура, която да не може да бъде повлияна от трети страни", посочи Ушаков.

Руският президент и председателят на КНР засегнаха и въпроса за доставките на гориво по газопровода "Силата на Сибир-2", каза той.

"Беше отбелязано, че лидерите вече са говорили за това по време на контактите си чрез видеовръзка тази година", добави помощникът.

Разговаряло се е и за износ на руско зърно за Китай. Относно това дали има съгласие кога Пекин ще отвори пазара на зърнени култури, Ушаков заяви: "Този въпрос ще бъде проучен и ще бъде даден отговор чрез съответните агенции." /БГНЕС