Среща Румъния-САЩ по инфраструктурни проекти на "Три морета"

Министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндеану е разговарял с посланика на САЩ в Букурещ Катлийн Кавалек за инфраструктурата в Румъния, обяви Гриндеану във Facebook. Той е уверил американския посланик, че проектите ще продължат независимо от политическите промени.

"Посочихме наличието на споразумение на ниво управляваща коалиция, че независимо от това кой ще оглави изпълнителната власт, инвестиционният план няма да претърпи съществени промени", каза той.

Сорин Гриндеану

Той добави, че вниманието на румънските власти и по-специално на Министерството на транспорта е насочено към привличането на средства, отпуснати по линия на плана за възстановяване и устойчивост на Румъния.

"Важен аспект на срещата беше свързан с дискусиите, които наскоро проведохме с полската страна по два важни проекта: „Rail-2-Sea“ и „Via Carpatia“. Информирах Негово превъзходителство, че румънското министерство на транспорта ще бъде домакин на среща на високо равнище по въпросите на голямата транспортна инфраструктура тази година, на която са поканени министрите на транспорта от източноевропейските страни”, написа румънският транспортен министър.

Той обяви, че ролята на Румъния в региона се оценява високо и по отношение на подкрепата ѝ за Украйна, особено по отношение на осигуряването на необходимите коридори за транспорт на зърно.

Той спомен, че през миналата година отново е пусната в експлоатация широкорелсовата железопътна линия в пристанище Галац.

Министърът е подчертал също така усилията, които румънската държава е положила за развитието на пристанище Констанца от миналата година.

Посланикът на САЩ в Румъния написа в Туитър, че очаква с нетърпение да види как тези важни планове ще бъдат осъществени.

„По-добрата инфраструктура води до по-голям просперитет за всички. Тя очаква с нетърпение да види как тези важни планове ще бъдат осъществени“, написа Кавалек в Туитър.

Двата инфраструктурни проекта са обявени през 2020 г. Тогава румънският министър на транспорта приветства амбициозен проект на САЩ за изграждане на магистрала и железопътна линия, свързваща Балтийско с Черно море, съобщи „Универсул“.

Министър Лучиан Боде заяви, че двата проекта - Rail-2- Sea и Via Carpathia - ще бъдат "важна подкрепа за развитието на инфраструктурата".

Железопътната линия ще бъде дълга 3 663 км и ще преминава на юг от Полша към Словакия, Унгария и Румъния.

САЩ подкрепят като стратегически партньор и двата инфраструктурни проекта.

Инфраструктурните проекти са част от Инициативата "Три морета", която обединява 12 държави-членки на Европейския съюз по оста север-юг от Балтийско море в Североизточна Европа до Адриатическо море на югоизток и Черно море на изток.

Проектът има за цел да развие икономиките в Централна и Източна Европа, които изостават от западните си колеги чрез свързаност в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията.

За Румъния основният проект е „Rail-2-Sea“, който ще представлява железопътна връзка за гражданска и военна употреба между полското пристанище Гданск и румънското черноморско пристанище Констанца.

Проектът ще осъвремени остарелите железопътни коридори и ще даде възможност за високоскоростно железопътно пътуване на военния персонал.

Проектът "Via Carpatia" ще създаде транспортен коридор от Литва в Североизточна Европа през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция, като интегрира транспортната система на всички страни, които са членки на НАТО и ЕС. /БГНЕС