Срещата Блинкен – Лавров откровена, но без конкретен резултат

Днес в Женева се проведе срещата между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по въпросите на сигурността.

След края на разговорите двама първи дипломати дадоха самостоятелни пресконференции, на които изложиха основните моменти от обсъжданите теми.

И двамата министри оцениха разговорите като откровени и полезни.

Блинкен информира, че двамата с Лавров а се съгласили, че дипломатическите усилия трябва да продължат.

Държавният секретар потвърди, че следващата седмица САЩ ще представят писмено своите виждания относно въпросите на сигурността. След като Москва проучи писмените предложения на Вашингтон ще бъде планирана нова среща.

Засега и двете страни остават на своите позиции: Вашингтон призовава към деескалация около Украйна и подчертава намерението си да запази политиката на отворени врати на НАТО, а Москва заявява, че никога не е заплашвала с нахлуване в Украйна.

САЩ останат на мнение, че разногласията с Русия трябва да се решават по дипломатически път, но имат готовност за бърз и сериозен отговор в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

„Всички сме еднакво отдадени на пътя на дипломацията и диалога, за да се опитаме да разрешим нашите разногласия”, каза държавният секретар. „Но ние също така се ангажираме, ако това се окаже невъзможно и Русия реши да продължи агресията си срещу Украйна, да дадем единен, бърз и твърд отговор.

Русия трябва да прекрати агресията си спрямо Украйна, за да може да продължи работата си със САЩ по проекта на споразумението за гаранциите за сигурност.

Той отбеляза, че на срещата си с Лавров е очертал редица „въпроси и фундаментални принципи“, които Съединените щати, техните партньори и съюзници възнамеряват да защитават. "Това включва въпроси, свързани с ограничаването на суверенното право на украинския народ да определя собственото си бъдеще. Тук не може да има пазарлъци", каза Блинкен.

Пред Лавров той е изразил загрижеността на САЩ от действията на Руската федерация не само по отношение на Украйна, но и в други части на света.

„Изразих директно пред министър Лавров нашите конкретни опасения във връзка с руските действия и предизвикателства по въпросите на мира и сигурността не само в Украйна, но и в Европа, а също и в света“, каза той.

По време на срещата Лавров е повторил, че Русия не възнамерява да нахлува в Украйна.

„Чухме изявления от руски официални лица, че не възнамеряват да нахлуват в Украйна. Наистина Лавров ми повтори това днес. Но онова, което се вижда, са действията и постъпките “, каза държавният секретар.

Блинкен каза, че е предложил на Лавров руските войски да бъдат изтеглени от границата с Украйна, за да потвърди, че няма планове за инвазия.

„Предложих на Лавров и ние многократно сме казвали това, че ако Русия иска да започне да убеждава света, че няма агресивни намерения спрямо Украйна, тогава би било много добре да започне деескалация, изтегляйки силите си от границите на Украйна, както и да участваме в дипломация и диалог, което направихме днес и което планираме да продължим да правим през следващите дни и седмици“, каза той.

Лавров заяви, че се надява, че "емоциите ще намалеят" след "откровените" разговори със САЩ.

„Русия не изключва, че цялата истерия, която Западът раздухва около Украйна, има за цел да прикрие политиката на Киев за саботиране на „Минск-2“, каза Лавров. „НАТО работи срещу Русия, затова Москва се противопоставя на разширяването на блока на изток“, каза още той.

Външният министър призова Блинкен да използва влиянието си върху Киев, за да го „вразуми“.

„Русия смята, че въпросът за Украйна изисква голямо внимание, но не може да бъде сведен до цялата тема за европейската архитектура за сигурност“, заяви Лавров. /БГНЕС

Женева / Швейцария