ЕС приветства възстановяването на турско-израелските дипломатически отношения

Европейският съюз приветства неотдавнашното турско-израелско сближаване, което доведе до решението за пълно възстановяване на дипломатическите им отношения.

"Приветствам решението на Турция и Израел за възстановяване на пълните дипломатически отношения", заяви в Twitter еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархели. Коментарът беше направен след като в сряда Турция и Израел обявиха, че ще възобновят дипломатическите си отношения и взаимно ще назначат посланици и консули.

Вархели нарече споразумението "още един крайъгълен камък в укрепването на двустранните отношения, стабилизирането на региона и насърчаването на просперитета. ЕС е готов да подкрепи установяването на нови основи на сътрудничество", добави той.

Турция и Израел взаимно ще си преназначат посланиците, съобщи в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Ние ще продължим да защитаваме правата на Палестина, Йерусалим и Газа и е важно нашите послания да бъдат предадени директно на Тел Авив на ниво посланици", добави турският външен министър.

Той съобщи, че е подписано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на авиацията, а двете страни ще проведат съвместна икономическа среща през септември тази година./БГНЕС

Брюксел / Белгия