Г-20: "Не" на конфликтите и екстремизма, повече помощ за нуждаещите се

Участниците в срещата на външните министри в Матера, Италия, дискутираха необходимостта от прекратяване на конфликтите, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Панкин.

„Днес представители на различни държави и региони подчертаха, че ... е необходимо да се спрат конфликтите, да се създадат условия за премахване на социалното напрежение в обществото… Разрешаването на конфликтите ще предотврати проявите на екстремизъм и тероризъм“, заяви Панкин пред руски репортери.

Ръководителите и висшите представители на външните министерства на страните от Г-20 приеха Декларация за продоволствената сигурност в Матера. Италианският външен министър Луиджи Ди Майо съобщи това на пресконференция.

„Горд съм, че днес всички ние потвърдихме ангажимента си към продоволствената сигурност, като приехме Декларацията от Матера за продоволствената сигурност и храненето“, каза той.

Както се отбелязва в окончателния документ, "ако текущите тенденции продължат, броят на хората, страдащи от глад, ще надхвърли 840 милиона до 2030 г." В същото време се изяснява, че „тези цифри не отчитат загубите, дължащи се на пандемията на COVID-19, поради което, вероятно, споменатият брой ще нарасне с повече от 100 милиона души“.

Министрите от Г-20 обещаха да продължат да действат като единен фронт срещу „всякакви неоправдани ограничителни и изкривяващи мерки, които могат да доведат до прекомерна променливост на цените на хранителните продукти на международните пазари и да застрашат продоволствената сигурност на голяма част от световното население“. Те също така отбелязаха значението на „отворената, прозрачна, предвидима и недискриминационна многостранна търговска система“, която функционира в съответствие с правилата на Световната търговска организация. Участниците в срещата са сигурни, че това би увеличило предсказуемостта на пазара и би позволило подпомагане на търговията със селскостопански храни.

Според министрите от Г-20 политиката, инвестициите и научните изследвания в тази област трябва да се съсредоточат върху защитата на интересите на дребните фермери, особено в развиващите се страни, върху подобряването на логистиката между регионите и дистрибуционните системи, върху повишаването на устойчивостта на местните хранителни системи към външни шокове. Също така, членовете на Г-20 считат за важно да обърнат внимание на такива въпроси като намаляване на загубите на храна, включително след прибиране на реколтата и подобряване на достъпа до храни. Външните министри и министрите на развитието на Г-20 се застъпиха за ускоряване на адаптацията на земеделието и хранителните системи към изменението на климата, тъй като тези природни процеси засягат селскостопанското производство и предизвикват глад./БГНЕС