Срещата на НАТО: повратна точка за колективната сигурност

Президентът на САЩ Джо Байдън участва за първи път в срещата на върха на НАТО. Каква роля ще играе Русия, защо не беше поканена Украйна на нея и какви ще бъдат основните теми на срещата в Брюксел?

Срещата на върха на НАТО е събитие, за което алиансът се подготвя в продължение на много месеци и което ще определи неговия курс за години напред. По правило те се провеждат веднъж на всеки две години. Настоящата среща, която ще се състои на 14 юни в централата на алианса в Брюксел, има амбициозни цели - да постави основите на курса на НАТО за цяло десетилетие, до 2030 година.
Среща на върха Байдън-Путин
Основното внимание на срещите на върха на НАТО винаги е приковано към президента на САЩ, защото именно Вашингтон играе ключова роля в отбранителните способности на Северноатлантическия алианс. Този път това важи още повече поради смяната на администрацията в САЩ. Така че една от централните цели ще бъде координирането на по-нататъшното развитие на НАТО с новия президент на САЩ Джо Байдън.
Форумът в Брюксел ще бъде само една от спирките на обиколката на Байдън из Европа. От 11 до 13 юни той участва в срещата на върха на Г-7 във Великобритания, на 15 юни ще разговаря с ръководството на ЕС, а ден по-късно в Женева и с руския президент Владимир Путин.

Руското „агресивно поведение“ ще бъде обсъдено от НАТО

От 2014 г. на всяка среща на върха на НАТО Русия е една от основните теми. Така ще бъде и този път. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг отбеляза на 11 юни, че лидерите на 30 държави от НАТО ще обсъдят „агресивното поведение на Русия“. Наблюдателите не очакват радикални промени в курса на НАТО към Москва. Съдейки по официалните изявления в Брюксел, тази политика ще продължи да следва "два пътя": укрепване на отбраната и възпиране, както и опити за водене на диалог.
Ясно е, че срещата между Байдън и Путин формално не е на дневен ред на форума на НАТО. В същото време анализатори очакват да бъде обсъдена. Експертът по Брюксел на „Джърман Маршал Фонд" Бруно Лете е уверен, че Байдън вече е взел решение за целите си на срещата с Путин и ще информира своите съюзници от НАТО за тях.

Джейми Ший, експерт в брюкселския мозъчен тръст „Приятели на Европа“, залага на политическата символика, че срещата с руския президент ще бъде последната от поредицата срещи на Байдън в Европа.
„Той ще разговаря с Путин, разчитайки на единството, което ще постигне в Г-7, НАТО и с ЕС", уверен е Ший.
Според него Байдън ще бъде много по-реалистичен в очакванията си за Русия, отколкото двамата му предшественици - Доналд Тръмп и Барак Обама.
„Той знае, че отстъпки няма да убедят Путин да промени или смекчи поведението си“, отбелязва експертът.

Защо Украйна не беше поканена

За разлика от предишната среща на върха на НАТО, този път Украйна не беше поканена да участва. Въпреки че това решение привлече вниманието, то не е политически мотивирано. В крайна сметка в срещата на върха няма да участва нито една трета държава, включително Грузия и двата най-близки партньора на алианса - Финландия и Швеция. И има няколко причини за това.
Първата е, че това е първата среща на върха на НАТО с Байдън. Те предпочитат да определят по-нататъшния път в съюза помежду си. Подобно нещо се случи през 2017 г., когато Тръмп за първи път посети НАТО. По това време партньорите не бяха поканени на срещата на държавни и правителствени ръководители, която не получи статут на среща на върха. Единственото изключение беше министър-председателят на Черна гора, тъй като тази страна вече беше на ръба на членството и официално влезе в алианса две седмици по-късно. Но вече и Украйна, и Грузия бяха поканени на срещата на върха през 2018 г.
Другата причина е практична. С изобилие от срещи на върха в календара на обиколката на Байдън в Европа, само един ден беше отреден за срещата на НАТО. В този случай просто няма да има време за участие на партньори.

Какво ще получи Украйна

И все пак Украйна ще играе важна роля в срещата в Брюксел. Показателно беше, че Столтенберг обсъди предстоящата среща на върха със Зеленски на 10 юни и увери Украйна в подкрепа. Генералният секретар очаква, че лидерите на страните от алианса ще потвърдят решението от Букурещ през 2008 г., където на Киев и Тбилиси бе обещано членство в НАТО в бъдеще.
Украинското ръководство никога не е криело основното си желание: да получи План за действие за членство (ПДЧ). Вече е очевидно обаче, че този път нито Киев, нито Тбилиси ще го получат.
"Това не означава, че Украйна изобщо няма да получи ПДЧ. Просто няма да го получи сега", каза Бруно Лете.
Киев разбира това. Вместо него Зеленски е избрал стратегия за прокарване на пътя към членство, обсъждана в НАТО.
"От около седем години Украйна чука на вратите на НАТО. Може би сега е моментът да спре да чука и да започне натиск. Така че съм съгласен със стратегията на Киев ... Молиш се много, за да получиш нещо", каза Лете.
Очевидно Украйна няма да остане с празни ръце след настоящата среща на върха. "Очаквам, че ще се съгласим да укрепим способността на НАТО да обучава въоръжените сили на нашите партньори и да укрепим техните способности", каза Столтенберг.

Как се готви НАТО за бъдещето

Генералният секретар нарече предстоящата среща на върха „повратна точка за нашия съюз и нашата колективна сигурност“. Той обясни това с факта, че НАТО трябва да реагира едновременно на множество „заплахи и предизвикателства“. Много от тях липсват в настоящата стратегическа концепция на алианса, приета през 2010 г. По-специално, в него не се споменава Китай, който сега се превърна в една от основните теми не само за САЩ, но и за другите членове на НАТО. Столтенберг уверява, че КНР не е "враг" на алианса. Но веднага добавя: "Бюджетът им за отбрана вече е вторият по големина, те инвестират много в нови съвременни оръжия и имат най-големия флот в света. И не споделят нашите ценности." Главният отворен въпрос на срещата наблюдатели виждат в това какъв курс ще избере НАТО спрямо Китай, тъй като вътре в него има различни възгледи за КНР.
Също така се планира да се разгледа инициативата на Столтенберг "НАТО 2030" и да се постави задачата да се подготви нова стратегическа концепция за текущото десетилетие. Тя ще бъде одобрена на следващата среща на върха през 2022 г.
И накрая, на срещата в Брюксел ще се изиска уверение, че алиансът запазва технологичното си преимущество. За тази цел Столтенберг предложи стартиране на „ускорител на иновационни отбранителни цели“ и създаване на иновационен фонд на НАТО, който в частност ще инвестира в стартиращи отбранителни дейности. /БГНЕС

-----

Юрий Шейко, "Дойче Веле".