Срещата Путин – Си: Очакване за нов тласък на руско-китайските връзки

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна днес на посещение в Москва, което е първата му визита след преизбирането му на високия пост.

В началото на срещата руският държавен глава Владимир Путин заяви, че Русия е готова да обсъди предложенията на Китай за прекратяване на сраженията в Украйна в началото на разговорите с висок залог в Кремъл.

"Винаги сме отворени за преговори.Със сигурност ще обсъдим всички тези въпроси, включително вашите инициативи, към които се отнасяме с уважение", каза Путин.

Срещата на върха между руския президент и китайския лидер се провежда в момент, когато Китай се стреми да се представи като неутрална страна в конфликта в Украйна.

Вашингтон обаче обвини Пекин, че обмисля износ на оръжия за Москва - твърдения, които Китай категорично отрича.

Тридневното посещение на Си служи и като демонстрация на подкрепа за изолирания в международен план Путин само дни след като Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Путин по обвинение в незаконно депортиране на украински деца.

Малко след като кацна на московското летище "Внуково", Си заяви, че посещението му ще даде "нов импулс" на китайско-руските връзки.

Той беше посрещнат от вицепремиера Дмитрий Чернишенко с червен килим, докато военен духов оркестър изпълняваше химните на страните, съобщиха руските държавни медии.

По време на първата си среща с Путин Си приветства "тесните връзки" с Русия, а руският лидер заяви, че двете страни имат "много общи цели и задачи".

Двамата ще продължат разговорите във вторник.

Конструктивна роля

Двамата лидери трябва да обсъдят китайския документ с позиция от 12 точки относно конфликта в Украйна, който включва призив за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички държави.

Путин приветства изявленията на Пекин относно Украйна като показателни за желанието му да играе "конструктивна роля" за прекратяване на конфликта.

Днес Киев отново призова Русия да изтегли силите си от Украйна.

"Очакваме Пекин да използва влиянието си върху Москва, за да я накара да сложи край на агресивната война срещу Украйна", заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко в коментар, изпратен до АФП.

Ден преди пристигането на Си Путин отиде в контролирания от Русия украински град Мариупол - първото му посещение на територия, превзета от Киев, откакто силите на Москва навлязоха през границата през февруари 2022 г.

Сближаване

Пекин и Москва се сближиха през последните години в рамките на партньорство, което служи като дипломатическа опора срещу Запада.

Китай порица това, което смята за кампания за натиск срещу Русия, водена от САЩ, докато военните действия на Москва в Украйна продължават. Вместо това той призова за „безпристрастно" посредничество в конфликта.

"Нито една държава не трябва да диктува международния ред", написа Си в статия в руски вестник, публикувана непосредствено преди визитата му.

"Китай през цялото време е отстоявал обективна и безпристрастна позиция, основана на същността на въпроса, и активно е насърчавал мирните преговори", допълва той.

Наблюдавани отблизо

Позицията на Пекин предизвика критики от страна на западните държави, които твърдят, че Китай осигурява дипломатическо прикритие за въоръжената намеса на Москва.

Те твърдят, че в предложенията на Китай има много големи принципи, но малко практически решения.

Миналата седмица Съединените щати заявиха, че предложенията на Китай просто ще затвърдят "руското завоевание" и ще позволят на Кремъл да подготви нова офанзива.

"Не подкрепяме призивите за прекратяване на огъня в момента", заяви в петък говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Със сигурност не подкрепяме призивите за прекратяване на огъня, които биха били отправени от Пекин на среща в Москва и които просто биха били от полза за Русия", каза той.

Според анализатори е малко вероятно стъпките на Си да доведат до прекратяване на военните действия, но пътуването му ще бъде внимателно наблюдавано в западните столици. /БГНЕС

Москва / Русия