Срещата на Меркел и Обама в Берлин - хит в социалните мрежи

Настоящият канцлер на Германия и бившият президент на САЩ се срещаха на официални събития в продължение на 8 години. Въпреки че Доналд Тръмп пое управлението в Белия дом от Барак Обама, с което започнаха антигерманските критики по отношение на разходите за отбрана и германските автомобилопроизводители, Ангела Меркел не позволи специалната й връзка с бившия обитател на Овалния кабинет да се провали.

Снимки от „срещата“ между Меркел и Обама, която се проведе в Берлин, предизвика истински бум в социалните медии. Меркел посрещна бившия американски президент, който е в Германия за серия от официални събития, в канцлерския си офис за среща на четири очи, която продължи час и половина. Преди това канцлерът посрещна лично Обама на червения килим.

Когато говорителят на германското правителство Щефан Зайберт беше попитан дали срещата е ясен знак към Доналд Тръмп, той отговори: „Не съм съгласен с подобни изказвания“. Той подчерта, че разговорите между двамата са частна среща, и беше категоричен, че това е разговор между „канцлера и бивш лидер, с когото тя е работила в тясно сътрудничество по време и след изтичането на мандата му“.

Меркел и Обама развиха изключително политическо приятелство по времена 8-те години на американския президент в Белия дом, въпреки че тя е лидер на консервативния Християндемократически съюз, а той принадлежи към по-либералната американска Демократическа партия. Обама дори определи Меркел като един от неговите „любими партньори“ по време на мандата си в Овалния кабинет. /БГНЕС