Срещата на върха на Берлинския процес ще се проведе през октомври в София

Има припокриване на част от приоритетите на Хърватското председателство и съвместното председателство на България и Македония на Берлинския процес, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Това са темите „Зелена Европа” и „Свързаност”.

Тя подчерта, че ще продължи съвместната работа между Хърватското председателство и председателството на Берлинския процес по общите и за двата формата въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Очаква се сред приоритетните области на Берлинския процес да бъде включена темата „Помирение чрез обучение”.

Министър Захариева изрази задоволство от факта, че разширяването на Европейския съюз е част от приоритетите на Хърватското председателство.

През тази година предстои провеждането на два големи форума, в които фокусът ще бъде поставен върху държавите от Западните Балкани: Срещата на върха на ЕС - Западни Балкани през май в Загреб и Срещата на върха на съвместното председателство на Берлинския процес през октомври в София.

Захариева заяви, че е важно държавите-кандидатки, които са готови, да започнат преговори за членство в Евросъюза и този въпрос да не бъде отлаган във времето, предвид протичащите вътрешни процеси на реформи.

Очаква се до края на януари да бъде представена новата преговорна рамка, която следва да има приобщаващ, а не изключващ характер.

Позицията на България е, че жизненоважните за Европейския съюз реформи трябва да се проведат, но това не бива да бъде за сметка на отлагане на преговорите със страните-кандидатки. Това ще им даде допълнителен стимул да ускорят провежданите вътрешнополитически реформи.

Захариева акцентира и върху необходимостта ЕС да стане влиятелен външнополитически играч, който не само да реагира при възникнали кризи, но и да бъде активен участник при формирането на бъдещата архитектура в Близкия Изток.

Министърът на външните работи участва в дискусия, посветена на приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, чието мото е „Силна Европа в свят на предизвикателства” (A strong Europe in a world of challenges).

По време на откриването посланикът на Хърватия в България Ясна Огняновац подчерта, че Хърватското председателство настъпва в период на значителни промени в ЕС. Стартирал е нов институционален и законодателен цикъл след формирането на нови състави на европейските институции. Налице са и предизвикателствата, свързани с Брекзит.

Неравномерното икономическо развитие, изменението на климата, увеличената миграция, разпространението на дезинформация и нарастващия популизъм са някои от предизвикателствата на съвременния свят и гражданите на ЕС очакват решения за тях. Те могат да бъдат дадени само от силна Европа.

„В това нашето единство е нашата най-голяма сила”, подчерта хърватският дипломат. /БГНЕС