Срещата Тръмп-Ким – поход към дългоочакван мир

Близо две дузини членове на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ представиха резолюция, призоваваща за официален край на корейската война, която технически продължава от 1950 г. насам.

"Историческият ангажимент между Южна и Северна Корея отвори път за единствената за сегашното поколение възможност официално да се сложи край на тази война", заяви членът на Комисията по въоръжаване Ро Ханна. "Президентът Тръмп не бива да пропилява тази рядка възможност за мир. Той трябва да работи ръка за ръка с нашия съюзник, южнокорейския президент Мун Дже Ин, за да сложи край на войната и да напредва към денуклеаризацията на полуострова."

Този ход идва само часове преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Ханой, Виетнам, за втория кръг от преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Напредъкът след първата среща, проведена на 12 юни миналата година, е в застой, тъй като САЩ отказаха да премахнат икономическите санкции срещу Корейската народнодемократична република (КНДР, официалното наименование на Северна Корея) преди това, което държавният секретар на САЩ Майк Пенс нарече "потвърдена денуклеаризация“, Пхенян отказа да предприеме по-нататъшни стъпки за унищожаване на капацитета си за създаване на ядрени оръжия, докато не види някаква реципрочност от Вашингтон.

При приключването на войната между САЩ и Южна Корея, от една страна, и КНДР и Китай, от друга, през 1953 г., никакъв официален мирен договор не е бил подписван, което означава, че страните остават във война. Пхенян и Сеул договориха историческа декларация за край на войната миналия септември на фона на безпрецедентното затопляне на отношенията между двете страни, а Тръмп размишляваше по това време за възможен подобен ход от страна на САЩ. Приблизително 28 000 американски войници остават в Южна Корея като опора срещу последващ конфликт, въпреки че демилитаризираната зона между двете Кореи също се грижи за това.

"Резолюцията пояснява, че прекратяването на войната не налага изтеглянето на американски войници от Корея или приемането на Северна Корея като легитимна ядрена енергия", каза Ханна. "Резолюцията призовава администрацията да продължи репатрирането на служителите и да разшири сътрудничеството, за да постигне събирането отново на разделени корейски и корейско-американски семейства и да улесни размяната на хора и хуманитарното сътрудничество."

САЩ загубиха 54 000 войници във войната, които влязоха в нея, за да попречат на социалистическата КНДР да завладее капиталистическия и западноориентирания Юг. Бруталните действия в цялата страна, включително безразборната бомбардировка на САЩ срещу Севера, както и политическите убийства от двете страни, доведоха до смъртта на над 2,5 милиона корейци, според данни на Министерството на националната отбрана на Южна Корея.

Подкрепяйки декларацията за края на Корейската война и призовавайки за официално мирно споразумение за прекратяване на войната, това законодателство представлява осъзнаване от страна на Конгреса, че не може да се постигне денуклеаризация без мир. „Обявяването на край на войната или подписването на официално мирно споразумение не са отстъпки, те са взаимноизгодни стъпки за намаляване на риска от конфликти и напредък по въпроса за ядреното разоръжаване“, се казва в текста на резолюцията.

Бившият президент на САЩ Джими Картър също подкрепи инициативата, като заяви в изявление, че прекратяването на войната е единственият начин да се гарантира истинска сигурност както за корейския, така и за американския народ и ще се създадат условия за облекчаване на страданията на обикновените севернокорейци, които са най-засегнати от продължаващото напрежение”. /Спутник

Категории: