Срещи в Париж - Васка Емануилова и градът на изкуството през 1939

Изложбата "Срещи в Париж. Васка Емануилова и града на изкуството през 1939" - може да бъде видяна от днес до 11 април в галерията, предаде репортер на БГНЕС.

Галерия „Васка Емануилова” е филиал на Софийска градска художествена галерия. „Това е един монографичен музей, посветен на делото на българската скулпторка Васка Емануилова, която е живяла между 1905 и 1985. Това е един от малкото подобни музеи в България”, разказа Галина Декова, която е уредник в галерията.

Изложбата „Срещи в Париж“ се фокусира върху една важна тема, която неизказано, но категорично ръководи тенденциите в българското изкуство от втората половина на ХХ в. За българските творци имагинерният Париж е въплъщение на „възжеланата“ европейска модерност, търсеща опора в наследството на античността, колебаеща се между авангарда и традиционализма.

Изложбата е посветена на посещението на Васка Емануилова в Париж. „Тя напуска България само един единствен път и прекарва няколко месеца в Париж през 1939г. Историята на нейното заминаване е интересна, защото тя прави портрет на съпругата на секретаря на Френската легация през 1936г., сприятелява се със семейството му и те й осигуряват престоя в Париж, който се оказва за нея решаващ, тъй като тя има възможност да види музеите там, да се срещне с други българи, които пребивават там, да разшири кръгозора си, да попълни знанията си за световното изкуство”, посочи уредникът.

Галина Декова посочи, че в този момент в Париж пребивава голяма група българи специализанти. „Кирил Кръстев говори за тях като за „българската колония”. Това са литератори, поети, музиканти, сред тях поета Лъчезар Станчев, самият Кирил Кръстев, който специализира история на изкуството, Ангел Вълчанов, който по същата причина е там, Илия Бешков заминава заедно с Ненко Балкански и много други”, каза Декова. Тя посочи, че поради тази причина и настоящата изложба включва творби от тези автори. „Тази група води много интересен културен живот и изцяло техните срещи, техните пътувания са насочени към опознаване на световната култура”, обясни уредникът.

Изложбата включва 44 произведения на автори, чието творчество е емблематично както за връзките с европейския център, така и за периода – Васка Емануилова, Ненко Балкански, Георги Попов (Джон), Донка Константинова, Бенчо Обрешков и Илия Бешков.

Заедно с други, непоказвани до момента произведения на Васка Емануилова от фонда на галерията и частни колекции, са включени и бележниците, в които тя скицира своите впечатления от парижките музеи. „Когато се връща в България тя създава своята т. н. еротична серия. Ние показваме тук рисунки от нейните бележници, които тя нанася своите скици от Лувъра, от посещенията си в музея на Роден. Тя е впечатлена от фигурата най-общо казано, но за нея всъщност това е един уникален шанс да се развие”, разказа Декова.

Експозицията се осъществява в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Френския институт в България и с подкрепата на Националната художествена галерия, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия – Казанлък и частни колекции. /БГНЕС