Срещу един долар руска ученичка да екранизира разказ на Стивън Кинг

Шестнадесетгодишната ученичка от Томск Диана Костирина, която получи правото да заснеме един от разказите на Стивън Кинг само срещу един долар, разказа пред телевизионния Пети канал за писмото от писателя.

Според Костирина отговорът на молбата й е дошъл по време на час по биология.

"Учителката казва - бъдете по-тихи. А аз казах, не ми пречете - постигнах триумф!", спомня си ученичката.

Договорът с известния писател стана възможен благодарение на проекта Dollar Baby, в рамките на който Кинг продава правата за филмова адаптация на своите разкази на начинаещи режисьори и филмови творци любители (включително ученици и студенти) от цял свят само за един долар. Само между пет и десет такива споразумения се сключват годишно. В Русия се провежда специален фестивал за показване на такива филми - Dollar Baby Russia.

Диана Костирина оставила на уебсайта на проекта молба за адаптиране на разказа „Жена в стаята“. Според нея положителният отговор дошъл буквално ден по-късно. Според договора правата се предоставят за една година, но филмът няма да бъде достъпен в Интернет или показан по телевизията. Филмът ще бъде представен на фестивала Dollar Baby Russia в Краснодар в края на октомври. /РИА Новости