Интензивен трафик, срина се системата на турските митници

Оправдаха се очакванията за засилен трафик по всички направление на републиканската пътна мрежа в днешния първия почивен ден преди Великден.

Генералното консулство в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира.

Трафикът по магистралите и главните пътища продължава да е натоварен въпреки напредването на деня, предават кореспондентите на БГНЕС от страната.

Засилен продължава да бъде трафикът на магистрала "Тракия“ в района на Пазарджик. Остава натоварено движението по „Хемус“.

Санкцията за движение в аварийната лента - при първо нарушение тя е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

По-рано срив в митническата система на турските власти създаде сериозни проблеми на ГКПП „Капъкуле“ към входа за Турция. Образуваха се опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като бяха напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт. Отворени бяха всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси.

На Дунав мост също има засилен трафик, след като хиляди румънци тръгнаха към българските курорти за празниците, като голяма част от потока минава през Русе в посока Черноморието.

Създадена е организация с румънските власти, Агенция „Митници“ и Регионална дирекция „Гранична полиция“ за недопускане на задръствания на Дунав мост. Работят достатъчно трасета на вход на новата зона изток, така че проверките на леките и тежкотоварните автомобили да стават бързо и ефективно. Взети са и всички необходими мерки за осигуряване на пътната безопасност на територията на областта.

Интензивен е трафикът и на останалите гранични пунктове на българо-сръбската, на българо-гръцката граници. На българо – македонската граница движението е нормално.

От ГДНП са предприети мерки за разполагане на допълнителни полицейски екипи по най-натоварените трасета и изходите на големите градове, които следят за безопасността на движението и при необходимост регулират трафика. /БГНЕС