Сривът на турската лира обрича на глад и 97% от населението на Сирия

Мохамед ал Дебек, учител в Северна Сирия, стачкува: девалвацията на валутата в съседна Турция намали стойността на заплатата му с две трети. Неговият град Ал-Баб се намира в северен район на разкъсана от война Сирия, която през последните години де факто се превърна в турски протекторат, пише АФП.

Тъй като турската лира сега е основната валута в района, неотдавнашното й девалвиране причини множество проблеми на хората, живеещи там.

„Заплатата ми през 2017 г. беше 160 долара, но днес е около 50 долара“, каза 33-годишният мъж пред АФП. Заплатата му едва стига да си плати наема.

Анкара не само има военен контрол над граничния регион, но повечето от предлаганите на пазарите продукти и дори мобилният оператор също са турски.

Райони в Северна Сирия, управлявани от подкрепяни от Турция бунтовнически групи, приеха лирата като основна валута миналата година, заменяйки силно обезценената сирийска лира.

Турската лира е загубила 45 процента от стойността си спрямо долара само тази година и покупателната способност на жителите в Сирия е намаляла драстично.

„След срива на лирата бях принуден да си търся втора работа след часовете в училище“, каза той. Новата му следобедна работа в книжарница му носи още 40 долара, но и те не са му достатъчни, за да може да свърже двата края.

Турция управлява пряко няколко области в Северна Сирия и, за да затвърди присъствието си в района, инвестира сериозно в образованието, здравеопазването и други сектори.

Неотдавнашен доклад на ООН за хуманитарната ситуация установява, че "97 процента от населението, дори и тези, които имат работа, живеят в крайна бедност".

Инфлацията в Сирия расте също толкова бързо, колкото и в съседна Турция, като основните хранителни продукти като хляб се продават на рекордни цени и покупателната способност е най-ниската досега. А когато цената на една торба хляб спре да расте, казват местните, количеството хляб вътре намалява.

Хана ал-Ясбу, 36-годишна жена, останала вдовица при въздушен удар преди пет години, днес живее в лагер за разселени от войната хора.

Тя обикновено печели около 20 турски лири на ден, като прибира жито и картофи, достатъчно, за да стопли и нахрани петте си деца.

С дневния си доход от близо само долар и половина, Хана трябва да обикаля по села в провинцията, за да намери дърва за огрев.

„Мечтая си да имам 50 лири на ден, за да купувам храна за децата си, за да ги храня, за да не спят гладни“, каза тя. /БГНЕС