СРП: Велико Желев е задържан за изнудване

СРП наблюдава разследване, образувано за телесна повреда, от органите на МВР. Първоначално разследването е било за образуване на телесна повреда, като в момента е преквалифицирано и се води за изнудване.

Това каза на брифинг Борислав Георгиев, заместник районен прокурор при Софийската районна прокуратура (СРП), относно разследването срещу строителния предприемач Велико Желев, предаде репортер на БГНЕС.

"В снощните часове до полунощ са били извършени действия по разследване: претърсване, обиски, иззети са веществени веществени доказателства, документни, компютри. Току що дойдоха разследващите да докладват при наблюдаващия прокурор, който ще извърши оценка на доказателствата, ще прецени дали се касае за престъпление, подсъдно на СГП като първа инстанция, или на наше, и ще ви информираме допълнително", съобщи заместник районният прокурор.

Той потвърди, че Велико Желев е едно от лицата, за които става въпрос, като уточни, че е задържан, като допълни, че наблюдаващият прокурор ще прецени какво процесуално качество ще бъде дадено към настоящия момент. Георгиев обяви, че става дума за престъпление, извършено от няколко лица. Попитан колко, той отговори "трима".

Заместник-районният прокурор заяви, че е възложено да бъдат установени другите лица. "Пострадалото лице е разпитано многократно", съобщи още той и посочи, че принудата, упражнена върху пострадалия, е по повод имуществено разпореждане на поемане на задължения. Георгиев подчерта, че става въпрос за отношения в рамките на дружеството, както и че пострадалият е бил бивш служител на Велико Желев. Тепърва предстои да се изясни от какъв характер е телесната повреда, но първоначалните данни са за лека телесна повреда.

Заместник-районният прокурор потвърди също и че разследването е за това, че служителят е принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание. Попитан дали разследването може да прерасне в разследване за злоупотреби, свързани със строителството, Георгиев отговори: "Всяко едно разследване има за цел да изясни фактическата обстановка и обективната истина. Може да прерасне за всяко едно престъпление, стига да се съберат доказателства." Към настоящия момент, уточни той, няма такава връзка. "В момента се оценяват доказателствата, лицето е задържано по ЗМВР за 24 часа", каза още заместник -районният прокурор.

БГНЕС припомня, че около 22.30 ч. снощи беше задържан известният строителен бизнесмен Велико Желев. Час и половина преди това полицаи започнаха обиск на офисите на Желев, които се намират на бул. „Цар Освободител“ №6, в центъра на столицата. Желев беше отведен от полицаите без да прави изявления. Служителите на реда също отказаха коментар за задържането му.

Снощи служители на МВР претърсваха и други офиси на Велико Желев, включително и негови имоти в София, Варна и варненския курорт „Св. Св. Константин и Елена“. Велико Желев е бивш директор на Агенция „Пътна инфраструктура“. /БГНЕС