Състезание със соколи “Небесни бойци” се проведе в с. Неофит Рилски

Международно състезание със соколи “Небесни бойци” се проведе край Историческия парк в с. Неофит Рилски, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Участваха обучени соколи със своите стопани от различни краища на страната и от Румъния, които показаха на многобройната публика уменията на хищните птици – да летят бързо и да пикират върху примамката. Уменията се оценяваха по строги критерии, като техника на изпълнение и точност на атаката.

Събитието беше подкрепено от Българската и Румънската асоциации по соколарство. Председателят на журито Ставрос Анастасиу, който ръководи Гръцката асоциация по соколарство, поздрави участниците за зрелищното представление и напомни, че това древно изкуство влиза в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което означава преди всичко грижа за опазване на красивите птици.

Присъстваха и представители на най-старата природозащитна организация у нас – “Зелени Балкани“. Там се разработва програма „Живот за сокола“, която цели да подпомогне възстановяването на популацията у нас. На финала на събитието гостите разгледаха изложба с птиците-участници и с ловни кучета, а децата научиха любопитни факти и можеха да се снимат с животните. Като например – че най-бързата птица в света е соколът-скитник, който може да развие до 380 км/час, или че за разлика от соколите, совите са абсолютно безшумни в полет си.

Организаторите от „Исторически парк“ се надяват чрез подобни събития да привлекат туристи, както и да фокусират интереса на младите хора да научат повече за природата и нейните диви обитатели. В парка работят аниматори и обучители на соколи, които по всяко време на годината могат да разкажат на гостите повече за тези „властелини на въздуха“. /БГНЕС