Стачка на пристанищните работници във Великобритания

Повече от 1900 работници в най-голямото британско пристанище за контейнери ще започнат осемдневна стачка, за която техният профсъюз и корабните компании предупреждават, че може да засегне сериозно търговията и веригите за доставки.

Служителите на Феликсстоу, на източното крайбрежие на Англия, предприемат стачни действия в спор за заплащането, превръщайки се в поредните работници, които стачкуват във Великобритания, тъй като профсъюзите настояват за по-високи заплати за членовете си, които са изправени пред криза на издръжката на живота.

"Стачните действия ще предизвикат огромни смущения и ще предизвикат огромни шокови вълни по цялата верига за доставки в Обединеното кралство, но този спор е изцяло по вина на компанията", заяви Боби Мортън, национален отговорник за доковете в профсъюза Unite.

"Тя (компанията) имаше всички възможности да направи справедливо предложение на нашите членове, но избра да не го направи."

В петък операторът на Felixstowe Hutchison Ports заяви, че смята предложението си за 7% увеличение на заплатите и еднократна сума от 500 паунда (604 долара) за справедливо. Той заяви, че профсъюзът на работниците на пристанището, който представлява около 500 служители на ръководни, инженерни и чиновнически длъжности, е приел сделката.

Unite, който представлява предимно работниците в пристанищата, твърди, че предложението е значително под текущия процент на инфлация.

"Пристанището съжалява за въздействието, което това действие ще окаже върху веригите за доставки в Обединеното кралство", заяви говорител на Hutchison Ports.

Пристанището заяви, че ще разполага с план за действие при извънредни ситуации и работи за свеждане до минимум на смущенията по време на протестите, които ще продължат до 29 август.

Корабната група Maersk, един от най-големите превозвачи на контейнери в света, предупреди, че акцията ще има значително въздействие, ще доведе до оперативни закъснения и ще я принуди да направи промени в състава на корабите си.

Данните, публикувани на 17 август, показват, че инфлацията на потребителските цени във Великобритания е достигнала 10,1 % през юли, което е най-високото ниво от февруари 1982 г., а някои икономисти прогнозират, че тя ще достигне 15 % през първите три месеца на следващата година на фона на нарастващите разходи за енергия и храна.

Намаляването на доходите на домакинствата вече доведе до стачки на работници от железопътния и автобусния транспорт, които поискаха по-високи заплати. /БГНЕС, Ройтерс

Лондон / Великобритания