Стачки на железниците във Великобритания

Желаещите да пътуват с влак пътници са предупредени да избягват пътуванията в събота, освен ако не са "абсолютно необходими", тъй като се очаква нови протести да предизвикат смущения в железопътния транспорт, съобщи Би Би Си.

От Network Rail заявиха, че стачката на служителите на компанията в навечерието на Коледа в спор за заплащането ще окаже сериозно въздействие върху услугите.

Влаковете ще спрат да се движат около 15:00 ч., преди членовете на профсъюза RMT да започнат стачни действия в 18:00 ч.

При последните стачки в навечерието на Коледа пощенските работници и служителите на граничните служби също излизат на протест.

Стачните действия в Network Rail, която поддържа железопътната система на Обединеното кралство, ще продължат до 06:00 ч. на 27 декември.

От Network Rail заявиха, че в навечерието на Коледа ще има "значително намалени услуги по цялата железопътна мрежа".

Последните влакове по маршрутите на дълги разстояния ще тръгнат много по-рано, а някои железопътни компании няма да могат да извършват никакви услуги.

Последните влакове по основните маршрути са в 09:45 ч. от Лийдс за Лондон, в 11:22 ч. от Лондон за Единбург и в 12:48 ч. от Лондон за Манчестър.

"Пътувайте в събота, 24 декември, само ако е абсолютно необходимо", заявиха от Network Rail.

Очаква се стачките в железопътния транспорт да увеличат трафика по пътищата през и без това натовареното време на годината.

От АА заявиха, че скорошно проучване е показало, че малко под една трета от възрастните в Обединеното кралство са заявили, че ще шофират, за да се видят със семейството и приятелите си преди Коледа, въпреки че обикновено използват влака.

"Кошмарът на трафика преди Коледа става все по-голям", заяви президентът на АА Едмънд Кинг.

Автомобилната група съветва шофьорите да проверяват трафика по маршрута си, преди да тръгнат.

Около 1 000 служители на граничните служби, много от които проверяват паспорти, стачкуват на летищата Хийтроу, Гетуик, Манчестър, Бирмингам, Кардиф и Глазгоу, както и на пристанището Нюхейвън до края на годината, с изключение на 27 декември. Въпреки че пътниците бяха уведомени, че могат да очакват закъснения на летищата, в петък нарушенията бяха минимални, тъй като военнослужещи и държавни служители бяха призовани да заместят стачкуващите.

Повече от 115 000 служители на Кралските пощи от Съюза на работниците в комуникациите излизат на протест в един от най-натоварените дни за предколедни доставки. Писма няма да бъдат доставяни, въпреки че някои пратки все още се изпращат.

В Лондон и Югоизточна Англия стачкуват някои от служителите на Националната пътна служба. National Highways казва, че няма да бъдат затваряни пътища и че има "добре отработени планове за устойчивост".

Шофьорите на автобуси на Abellio в Лондон стачкуват. Засегнатите маршрути са предимно в Южен и Западен Лондон.

На други места шофьорите на линейки, медицинските сестри и изпитващите за шофьорски книжки ще стачкуват в различни моменти през празничните дни и през новата година.

Премиерът заяви, че е "натъжен" от смущенията, причинени от стачките, но настоя, че е действал "справедливо и разумно" по отношение на заплащането в публичния сектор.

"Искам да се уверя, че ще намалим инфлацията, а част от това е да бъдем отговорни, когато става въпрос за определяне на заплатите в публичния сектор. В дългосрочен план е правилно за цялата страна да победим инфлацията", заяви Риши Сунак. /БГНЕС

Лондон / Великобритания