Стаматов: Трябва програма за наваксване на пропуските в обучението, най-добре през лятото

„Въпросът как ще бъдат наваксани натрупаните пропуски в обучението заради пандемията тревожи преподавателите. Трябва да се измисли стратегия и национална програма как да стане това“, заяви председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов пред бТВ. По думите му е „страшно да говорим на 3 януари за удължаване на учебната година“ и най-добрият вариант е пропуските да бъдат наваксани през лятото. Пандемията е довела до образователна катастрофа, категоричен е Стаматов.

„Готови сме за присъствено обучение на учениците. В София са осигурени тестове до 20 януари, друг е въпросът какъв е смисълът от тях“, коментира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. В училището, което той ръководи, от началото на ноември са направени 15 000 теста и има само три положителни резултата. „Нещо трябва да се коригира. Не бих твърдял, че това са тестове втора ръка, но чувствителността им може би не е голяма“, коментира Стаматов.

Според него трябва да има промяна в тестването и то да се извършва в семейна среда, защото "отнема от образователното време" на преподавателите. По думите му има затишие на "родителската загриженост" по въпроса за тестовете именно заради ниския брой резултати. Стаматов коментира и изискването за "политическа неутралност" в училище. По думите това понятие трябва да се уточни и преподавателите няма да спрат да бъдат обществено активни. /БГНЕС