Станимир Трифонов: Младите няма да се приберат, докато няма реална промяна

„Връщане назад няма, това е сигурно. Не виждам как младите хора могат да бъдат принудени да се приберат по къщите, няма да стане“. Това заяви в интервю за БГНЕС българският режисьор Станимир Трифонов, който коментира антиправителствените протести, завладели цялата страна през последните две седмици.

„Протестите очевидно са справедливи, очевидно въздухът е намалял. Както се пееше в една песен от 90-те години „Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави“, заяви той и добави, че все още не се е включил в недоволството, защото е в командировка и работи над нов филм.

„Тези млади хора са различни от тези, които протестираха през 2013 г. За 7 години е влязло едно ново поколение. Тези млади са информирани мозъци. За тях Земята е кълбо, а не тепсия. Те не знаят какво значи изходна виза, с която се излизаше от страната. България е член на ЕС и НАТО, слава Богу се движим в правилната посока, макар и лъкатушейки“, каза Станимир Трифонов.

„Правили ми впечатление, че хората не артикулират имена на водачи. Те не искат никой за водач, което е много показателно. Това показва колко дълбоко е омерзението им от всичко“, заяви той.

Режисьорът цитира народната мъдрост „който има очи - да види, който има уши – да чуе“ и призова хората да видят и чуят гласа на младите, борещи се за промяна. Той призова младите да не допускат някой да ги обязди, защото „тогава на всички ни е спукана работата, а каузата им обречена на неуспех“.

По отношение на властта, Станимир Трифонов посочи, че тя е медицински проблем, а не политически. А политиката е мръсно родео, но не конско и това родео е бизнес, а не спорт.

„Ако бях властник или политическо лице, щях дълбоко да се замисля защо тези хора са на улицата. И един човек да има на улицата, пак трябва да се замислят. Спомнете си Николай Колев - Босия, когато хвърляше домати по Народното събрание. Някои тълкуваха това като виц, други казваха, че е луд. Преди много години си дадох ясна сметка, че властта е по-коварна от всякакви силни твърди алкохоли, наркотици и упойващи неща“, анализира Трифонов и припомни, че премиерът Бойко Борисов сега също не иска да подаде оставка, както едно време през зимата на 1996-1997 г. не искаше да го направи Жан Виденов.

Режисьорът не приема и изказваните позиции, че всичко се повтаря, че всичко е дежа вю. Станимир Трифонов каза още, че подкрепя младите и почтени хора, които протестират и, че винаги е вярвал, че именно те са бъдещето на страната. Човекът на изкуството и университетски преподавател добави в заключение, че животът трябва да се гледа в упор, както е казал поетът. /БГНЕС