Станислав Тодоров: Няма да има шоково увеличаване на цените на тока

Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа.

Това заяви новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред Нова телевизия.

До 31 март е в сила одобреният от 47-ото Народно събрание мораториум върху цените на ток, парно и вода.

Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита, посочи Тодоров. Според него собственото ни производство на ток е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. "Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители”, каза още Тодоров.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

„Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%”, обясни шефът на КЕВР. /БГНЕС