„Старчевата” изгони злото от Разлог в първия ден на Новата година

Кукери изгониха злото в град Разлог в първия ден на Новата 2020 г. По обяд в града между Пирин и Рила се провежда традиционния кукерски фестивал "Старчевата", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

По традиция всяка година, на 1 януари, в Разлог е истински празник. И тази година кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, дефилират на Централния площад на града. През годините, новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“ се утвърди като едно от най-мащабните събития не само в региона, но и в цяла България.

Всеки от седемте квартала на града представиха традицията, като същественото е хорото, на което се хващат всички облечени в красиви разложки носии. Кукерите и техните ръководители, с житни класове в ръце, изпълнят ритуала по гонене на злите сили и привличане на доброто и красивото.

Както винаги, освен „чаушите”-облечените в кози кожи кукери, има и мечки, танцьори, скечове, всичко, от което народният талант се вълнува и претворява. Истински народен театър. От народа и за народа!/БГНЕС