Стърджън към Тръмп: Стой далече от Шотландия!

Спекулациите започнаха с любопитна активност на американски военни самолети, за които се съобщава, че през ноември облитаха голф курорта на президента Доналд Тръмп в град Търнбъри в Западна Шотландия, съобщава SFGate.

Тогава „Сънди Пост” в Шотландия съобщи, че на летище на Глазгоу Престуик „е казано да очаква пристигането на американски военен самолет Боинг 757, който от време на време се използва от Тръмп, на 19 януари“.

Може ли американският президент, през последния си цял ден на поста, да се насочи към Шотландия, за да пропусне евентуално инаугурацията?

Във вторник лидерът на Шотландия, първият министър Никола Стърджън, беше попитана дали Тръмп се е свързал с нея и какво може да бъде нейното послание към него.

На ежедневния си брифинг Стърджън каза: "Нямам представа какви са плановете за пътуване на Доналд Тръмп, ще се радваме да ги научим."

Тогава тя добави: "Надявам се и очаквам, че неговият непосредствен план за пътуване е да излезе от Белия дом, но отвъд това не знам."

Стърджън предупреди Тръмп, че може да наруши закона, ако дойде: „Не позволяваме на хората да влизат в Шотландия сега без основна цел, която би се отнасяла и за него, точно както се отнася за всички останали. Идването да играе голф не е това, което бих помислил за съществена цел. "

Шотландия, заедно със Северна Ирландия, Уелс и Англия, са блокирани с нареждания за оставане вкъщи, което позволява на хората да излизат само за основна работа или пазаруване и да се упражняват малко и да посещават лекари. Болниците се пълнят бързо, когато нарастват инфекциите, задвижвани от нов вариант на вируса, който е с 50% до 70% по-преносим.

Що се отнася до плановете на Тръмп за деня на инаугурацията на Байдън на 20 януари - или плановете му за пътуване предния ден - Белият дом опроверга спекулациите.

"Анонимните източници, които твърдят, че знаят какво обмисля или не президентът, нямат представа", заяви говорителят на Белия дом Джъд Дир в писмено изявление. "Когато президентът Тръмп има съобщение за плановете си за 20 януари, той ще ви уведоми."

Белият дом последва с второ изявление, приписано на пресаташето Кейли МакЕнани, че съобщенията за пътуване на Тръмп до Търнбъри са били "неточни. Президентът Тръмп не планира да пътува до Шотландия".

Къде ще отидат Тръмп и членовете на семейството му и къде ще живеят след мандата му не е обявено.

Организацията "Тръмп" притежава два голф курорта в Шотландия, а най-близкият до летището в Глазгоу Престуик е Тръмп Търнбъри, 112-годишен шотландски курорт, закупен през 2014 г.

Търнбъри, който включва голям хотел от епохата на Едуард и историческо крайбрежно игрище за голф, генерира едни от най-големите приходи сред малката империя на хотели и клубове на Тръмп.

Тръмп е похарчил повече от 218 милиона долара за имота - 67 милиона долара, за да го купи през 2014 г., след което отпуснал за имота още 150 милиона долара, за да продължи да работи оттогава. Но клубът никога не е реализирал печалба: Дори по време на бума през 2019 г. той е загубил около 3 милиона долара за година.

Ако Тръмп планира да посети Търнбъри през януари, вероятно ще го намери празен: уеб страницата на курорта сега казва: „За да осигурим здравето и безопасността на нашите гости и сътрудници, взехме трудното решение да останем затворени до петък, 5 февруари 2021 г."./БГНЕС