Стармър: Ще търсим по-добро споразумение с ЕС за Брекзит

Сър Кийр Стармър заяви, че ще търси "много по-добро" споразумение с ЕС за Брекзит, ако лейбъристите спечелят следващите парламентарни избори.


Лидерът на опозицията заяви пред "Файненшъл таймс", че сегашното споразумение, което трябва да бъде преразгледано през 2025 г., е "твърде слабо".

Той обаче изключи възможността за повторно присъединяване към митническия съюз, единния пазар или ЕС.

Остава неясно обаче дали Брюксел би бил отворен за съществени промени в споразумението, което беше договорено от бившия консервативен министър-председател Борис Джонсън през 2021 г.

Стармър многократно е заявявал, че няма да се стреми към повторно присъединяване към ЕС, ако неговата партия дойде на власт, като обещава "да направи така, че Брекзит да проработи".

Партията му постоянно води с двуцифрено число в проучванията на общественото мнение, а общите избори се очаква да се проведат през 2024 г.

"Почти всички признават, че сделката, която Джонсън сключи, не е добра - тя е твърде слаба", каза той пред "Файненшъл таймс".

"С навлизането в 2025 г. ще се опитаме да постигнем много по-добра сделка за Обединеното кралство", каза той, въпреки че не уточни кои части от сделката ще се опита да подобри.

Той добави, че е уверен, че може да бъде договорена по-добра сделка с Брюксел, както и "по-близки търговски отношения".

"Трябва да направим така, че тя да работи. Не става въпрос да се върнем обратно, но отказвам да приема, че не можем да го направим споразумението работещо", каза той и добави, че мисли за "бъдещите поколения".

"Казвам това като баща. Имам 15-годишно момче и 12-годишно момиче. Няма да ги оставя да растат в свят, в който единственото, което мога да им кажа за тяхното бъдеще, е, че то ще бъде по-лошо, отколкото би могло да бъде в противен случай. Имам пълната решимост да направя това"., добави Стармър./БГНЕС