Старт на европейския суперкомпютър у нас

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официална церемония в „София Тех парк“ по повод полагането на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър. Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД, предаде репортер на БГНЕС.

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Премиерът Борисов даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа.

Премиерът Борисов изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Министър-председателят добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа. „Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

„Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствен в целия регион. Към 16 милиона лева участва и България. Да благодарим и на Еврокомисията, която финансира проекта“, посочи Борисов и припомни как преди време Плевнелиев му говорил един час за голата поляна на бившите казарми, където сега се намира Тех паркът, а по това време Мария Габриел още тичала по поляните на Гоце Делчев.

Премиерът шеговито се обърна към ръководството на София тех парк да изчакат да приключи в средата на юли ретроградният Меркурий, а дотогава да оправят книжата по проекта, след което да започне строежа.

„След не повече от 3 години тук ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получават заплати по над 7 000 лв.“, каза президентът Росен Плевнелиев, който участва в церемонията по първа копка. Именно министър-председателят отправи въпрос към президента - дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Росен Плевнелиев отговори, че това наистина е факт и от южната ни съседка отчитат, че в този сектор сме далеч пред тях.

На въпрос на БГНЕС дали и сега нямаме подобен компютър, който се намира в БАН, министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че това е отпреди години, а тази техника се развива изключително много.

„Имиджът е много важен, защото такъв компютър ще има само в 8 европейски държави. Но имиджът не е единственото нещо, ние говорим и за икономика тук. Ползата е за икономиката. Всички индустрии, на които им трябват точни математически изчисления ще могат да се възползват. Това са автомобилен клъстер, фармация“, каза министър Караниколов и обяви, че само вчера две компании, потенциални инвеститори, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействие.

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели комисар Мария Габриел. Тя обяви, че суперкомпютърът може да превърне България в координационно звено на Балканите, което да привлича инвестиции и да създава иновационни продукти. А кметът Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

Очаква се през София Тех Парк да минава и спира метрото, коeто ще свързва БАН и "Студентски град", за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта. /БГНЕС