Старт на тридневното гласуване на парламентарните избори в Нидерландия

Избирателните секции в Нидерландия отвориха за три дни в рамките на голям тест за политиката на европейското правителство насред коронавируса, като министър-председателят Марк Рюте възнамерява да спечели още един мандат.

Тъй като страната е под най-строгите си ограничения заради Covid-19, включително нощен полицейски час, гласуването се стартира в 7:30 ч. сутринта (06:30 централно гринуичко време) главно за хората в риск в понеделник и вторник преди основния изборен ден в сряда.

Около 2,4 милиона избиратели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласуват по пощата.

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен бе и вечерен час, но за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

Десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води в социологическите проучвания, макар че все още много хора не са решили дали ще гласуват, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът Марк Рюте

Рюте (54 г.) ръководи страната повече от 10 години, последните четири от които начело на четирипартийна коалиция. Ако спечели още един четиригодишен мандат, той може да стане най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател.

Рекордните за последните няколко десетилетия общо 37 политически формации ще се борят за 150 места в долната камара на парламента. Съставът на 75-членната горна камара се попълва от провинциалните парламенти.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия, с население от над 17 милиона души, са повече от 1 милион и 150 хиляди. Страната е на 21-о място в света по този показател. Починали са над 16 хиляди от заразените.

Изборите в страната са следени внимателно в целия ЕС. Нидерландия е петата икономика в еврозоната и най-силният глас след Германия в подкрепа на финансовата дисциплина. Правителството на премиера Рюте падна през януари - броени седмици преди редовните избори, заради скандал във връзка с принуждаването на близо 20 хиляди родители, неоснователно заподозрени в измами, да върнат надбавки за своите деца. Нидерландският премиер в оставка обаче е известен с умението си да излиза невредим от скандали. Според анализатори е напълно възможно той да остане на власт и след тези сътресения. /БГНЕС, АФП