Стартира 46-то издание на Шампионата на Обединеното Кралство по снукър

Днес, 12 ноември, от 15:00 часа българско време ще бъде даден старт на 46-то издание на турнира по снукър от ранкинг веригата Шампионат на Обединеното Кралство. Надпреварата от „Тройната корона“, включваща Мастърса и Световното първенство, се проведе за първи път през 1977 година, а тазгодишното издание в зала „Барбикън“ в Йорк ще продължи до 20 ноември.

Шампионът от миналата година Синтун Джао от Китай е замесен в откриващия сблъсък от Ю Кей Чемпиъншип 2022. Азиатецът, който впечатлява със своя атакуващ стил на игра, ще се изправи срещу Сам Крейги в среща от първи кръг на съревнованието. Джао стигна до титлата в Йорк след убедителен успех над Лука Бресел с 10-5 фрейма. Белгиецът ще започне участието си в турнира срещу друг китаец – Хаотиен Лю, в следобедната сесия в неделя. При успех над Крейги, Джао ще играе с един измежду шампиона на Бритиш Оупън Райън Дей или ветерана Джими Уайт в осминафиналите, докато Бресел чака при победа трикратния носител на трофея Джон Хигинс или Том Форд.

Без никакво съмнение погледите са насочени към световния номер 1 и действащ първенец на планетата Рони О‘Съливан. „Ракетата“ е сочен традиционно за основен фаворит за титлата в един от любимите си турнири, където е рекордьор със седем отличия, една повече от шотландската легенда Стивън Хендри. Рони, който влиза в надпреварата със самочувствие след трофея на Шампион на шампионите, където надигра Джъд Тръмп с 10-6, за последно триумфира през 2018 след успех над Марк Алън. „Геният от Чигуел“ открива кампанията си срещу двукратния финалист на световни първенства Матю Стивънс и победител на Ю Кея от сезон 2003/04 Матю Стивънс от Уелс. Следващото му препятствие, при достигане на 1/8-финалите, ще бъде спечелилият мача между Бинтао Ян и Юелун Джоу.

Трикратните победители на Шампионата на Обединеното Кралство Нийл Робъртсън и Дзюнхуей Дин също ще се борят за нова корона. „Гръмотевицата“ стартира с мач срещу Джо Пери, докато китаецът, който трябваше да мине през квалификации, се изправя срещу Бари Хоукинс. Двукратните шампиони Марк Уилямс и Марк Селби имат за съперници съответно Джейми Кларк и Хосеин Вафаеи. Джъд Тръмп, носител на трофея от 2011, започва с двубой срещу Сяо Гуодун.

В ревизирания формат за тазгодишното издание, топ 16 в световната ранглиста са поставени, а към тях се присъединяват 16 играчи от квалификациите. Общият награден фонд на петата ранкинг надпревара през сезона е 1 205 000 паунда. Победителят ще си тръгне с чек за 250 000 паунда, а загубилият с точно 100 000 паунда. /БГНЕС