Стартира ключово посещение на Байдън в Азия

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Южна Корея, в първото си пътуване в Азия като лидер на САЩ, с цел да заздрави връзките със съюзниците по сигурността в региона, докато загрижеността относно севернокорейските ядрени опити нараства.

Байдън иска пътуването да надгради неотдавнашните стъпки, ускоряващи продължаващата от години насока на САЩ към Азия, където нарастващата търговска и военна мощ на Китай подкопава господството на Вашингтон.

Той ще бъде топло посрещнат от новия южнокорейски президент Юн Сук-йол, който е твърдо проамерикански настроен и встъпи в длъжност миналата седмица, но нараства загрижеността, че непредсказуемото ръководство на Северна Корея може да извърши ядрен опит по време на посещението на Байдън в региона.

Въпреки разрастващата се епидемия от Covid, "подготовката на Пхенян за ядрен опит е приключила и те само търсят подходящия момент", заяви южнокорейският депутат Ха Тхе-кунг, след като беше информиран от шпионската агенция на Сеул.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че има "реален риск от провокация, докато президентът е в региона".

"Знаем какво ще направим, за да им отговорим. Комуникирали сме не само с нашите съюзници, но и с Китай", каза той.

Ястребът Юн обеща да заеме твърда позиция по отношение на Севера след години на неуспешна дипломация, а също така иска по-силни връзки със САЩ, включително засилване на съвместните военни учения. В началото на деня той заяви пред репортери в Сеул, че пътуването на Байдън е възможност отношенията между САЩ и Южна Корея да станат "по-силни и по-всеобхватни".

В неделя Байдън заминава от Южна Корея за Япония. Той ще проведе разговори с лидерите на двете страни, както и ще се присъедини към регионалната среща на върха на Четиристранката - обединение на Австралия, Индия, Япония и Съединените щати - докато е в Токио.

"На път съм към Република Корея и Япония за първото си пътуване в Азия като президент", написа Байдън в Туитър от Air Force One. "Очаквам с нетърпение да укрепим жизненоважните съюзи в областта на сигурността, да задълбочим икономическите си партньорства и да работим с колегите си от демократичните страни, за да помогнем за оформянето на правилата за движение през XXI век."

Ядрените оръжия на Ким

Фактът, че Байдън посещава първо Сеул, показва, че Вашингтон се стреми да пренасочи вниманието си към Корейския полуостров, казва пред АФП Су Ким, бивш анализатор на ЦРУ, който сега работи в корпорацията RAND.

Възможно е Сеул и Вашингтон да търсят "преодоляване на политическата пропаст" и да планират как съюзниците в областта на сигурността могат да се координират по-добре "пред лицето на настоящите и нововъзникващите предизвикателства в региона и извън него", каза Су Ким.

Ако по време на посещението си Ким действително извърши опит с ядрено оръжие, САЩ заявиха, че отговорът им ще бъде координиран с Южна Корея и Япония - и може да включва "корекции в начина, по който нашите военни сили са разположени в региона", каза Съливан.

САЩ разполагат с близо 30 000 военнослужещи в Южна Корея - някои от които Байдън ще посети по време на пътуването - и с около 55 000 американски военнослужещи в Япония.

Непреднамереният ефект от ядрен опит по време на посещението би могъл да сближи още повече Вашингтон и Сеул, каза Су Ким.

"Ако Ким извърши тест по време на посещението на Байдън, той на практика ще помогне на двете страни да намерят по-голямо основание да работят заедно по въпроса за Северна Корея", добави тя.

Съливан също така заяви, че един севернокорейски ядрен опит няма да се разглежда като пречка за дипломацията на Байдън.

"Това би подчертало едно от основните послания, които изпращаме по време на това пътуване, а именно, че Съединените щати са тук за нашите съюзници и партньори."

Предупреждение към Китай

Съливан заяви преди пътуването, че Байдън заминава за Азия с "вятър в гърба" след успешното лидерство на САЩ в западния отговор на вече почти тримесечното нахлуване на президента Владимир Путин в Украйна.

Високата военна, дипломатическа и икономическа цена, наложена на Русия, се разглежда във Вашингтон като предупреждение за Китай, предвид заявените амбиции на Пекин да получи контрол над демократично управлявания Тайван, дори ако това означава да се стигне до война.

Съливан заяви, че администрацията иска не толкова да се конфронтира с Китай по време на пътуването, колкото да използва дипломацията на Байдън, за да покаже, че Западът и азиатските му партньори няма да бъдат разделени и отслабени.

Той изтъкна сътрудничеството на Южна Корея и Япония, наред с други, в режима на санкции срещу Русия, воден от европейските сили и Съединените щати. Той спомена и ролята на Великобритания в наскоро създаденото партньорство за сигурност AUKUS. Това "мощно послание" ще бъде "чуто в Пекин", каза Съливан, "но то не е негативно послание и не е насочено към нито една страна". /БГНЕС, АФП