Стартира кралският юбилей: Елизабет II на балкона в Бъкингам

Кралица Елизабет II излезе на балкона на Бъкингамския дворец като част от официалното честване на нейния платинен юбилей. Елизабет наблюдаваше как войниците се връщат от официална церемония, наречена „Цветен поздрав“ с членовете на семейството си. Британските таблоиди обаче едва дочакаха да съобщят за "клюки" и интересни вътрешни подробности.

Към кралицата на известния балкон на Бъкингамския дворец първоначално се присъединиха братовчед й принц Едуард, херцог на Кент, съобщава Би Би Си, добавяйки, че по-късно към тях са се присъединили висши членове на кралското семейство - принц Чарлз и съпругата му Камила, принц Уилям и Кейт Мидълтън, принц Едуард и съпругата му Софи, както и дъщерята на кралицата, принцеса Ан.

Елизабет II носеше брошка и синя комбинация от дрехи на Анджела Кели, която беше използвана и в официалния портрет, направен по случай юбилея. Десетки хиляди граждани я поздравиха с ентусиазъм и аплодисменти, което я накара да възкликне в един момент: „Невероятно!“.

15 изтребителя Typhoon "изписаха" числото 70, за да отбележат платинения юбилей на кралицата.

Тя с ентусиазъм наблюдаваше полета и през цялото време се усмихваше и махаше на събралите се граждани. Изглежда обаче най-интересното на тържеството беше нейният правнук принц Луи, който ентусиазирано размахваше самолети. Докато всички гледаха към небето, малкият принц в един момент стана твърде шумен, като изведнъж си запуши ушите и започна да вика. Този момент беше записан от множество камери, така че обиколи света.

Принц Хари и Меган Маркъл, които дойдоха от Калифорния с децата си, не бяха на балкона, нито синът на кралицата, принц Андрю. Меган и Хари обаче бяха заснети на прозореца на двореца да разговарят със семейството и да се мотаят с децата.

Това е първият път от две години, когато те са сред почти всичките членове на кралското семейство. Те бяха придружени във Великобритания от децата им Арчи и Лилибет, които най-накрая се срещнаха с братовчедите си Джордж, Шарлот и Луи. Лилибет никога не е била във Великобритания, така че за първи път се срещна с бащината страна в семейството.

Много световни лидери поздравиха кралица Елизабет за нейния юбилей. Юбилеят се отбелязва с четиридневен празничен уикенд.

Честването на царуването на Елизабет включва служба в катедралата „Свети Павел“ в Лондон в петък, концерт в Бъкингамския дворец в събота и церемония, на която ще присъстват хиляди изпълнители от училища и обществени групи от цялата страна в неделя следобед.

Елизабет, 96-годишната кралица, е най-дълго управлявалият британския монарх и първата, прекарала седем десетилетия на трона. /БГНЕС