Стартира системата за предявяване на искове за военни щети в Украйна

Украинците могат да предявяват искове за нанесени имуществени щети в резултат на руската инвазия чрез нов механизъм, който стартира днес, като служителите очакват общо 10 милиона искания, предаде АФП.


Регистърът на щетите за Украйна беше официално открит в Хага по време на конференция, в която участваха висши министри и служители от Украйна, Нидерландия и европейските институции.

Първоначалният старт е насочен към искове за щети или унищожаване на жилищни имоти в резултат на инвазията. В тази категория се очакват между 300 000 и 600 000 иска.

"Това е първата материална стъпка, която се прави", заяви пред репортери в кулоарите на конференцията украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Изключително важно е, че се срещнахме тук днес, не само за да обсъдим как ще потърсим отговорност от Русия, но и за да стартираме съвсем конкретна процедура, от която може да се възползва всеки пострадал украинец", добави той.

По-късно жертвите ще могат да подават жалби и в други категории, като например "смърт на близък роднина, наранявания, изтезания или сексуално насилие, принудително разселване", според регистъра.

Освен това дружествата и украинската държава ще могат да подават искове за обезщетения за критична инфраструктура и бизнес загуби, причинени от войната.

"Регистърът очаква да бъдат предявени 6-8 милиона иска, а може би и до 10 милиона. Това би било най-много от всеки подобен механизъм за обезщетение", смятат служители.

Исковете могат да се подават чрез популярната украинска цифрова система Diia.

Началото бе поставено по време на конференцията "Възстановяване на справедливостта за Украйна" в Хага, която има за цел да помогне на Киев да преследва Русия за всички престъпления, извършени по време на инвазията.

"Днес руските официални лица и ръководство може да се чувстват сигурни, но всеки ден на бойното поле, на международната арена, ние полагаме усилия да ги лишим от това чувство за сигурност", заяви Кулеба.

"Не искаме те да се чувстват сигурни, а сблъсъкът с перспективата за правосъдие също е един от инструментите за възпиране спрямо тях. Ако те знаят, че осигуряването на правосъдие не е само говорене за нас и нашите партньори, но и ходене по мъките, това ще окаже влияние върху решенията, които вземат", заключи той. /БГНЕС