Стартира Street food & art – нов тип градско забавление

Бургас събира на фестивала SPICE MUSIC FESTIVAL най-големите музикални звезди от 90-те години. В рамките на форума се провежда и първият Street food & art festival, предаде репортер на БГНЕС.

За два дни – 9 и 10 август на една сцена излизат East 17, 2 Unlimited, REDNEX, Dr. Alban, HADDAWAY, Cappella, La Bouche, SNAP!, 2 Brothers on the 4th floor, Ice MC и No Mercy. Кулинарни блогъри и професионални готвачи ще покажат умения на живо пред феновете си. Сред тях има популярни лица, участници и победител в MasteChef – като Станислав Райчев, Карина Попова, Махмуд Албрияни, Кристиана Лазарова. Блогърите Станка Стоянова и Десислава Кирова също ще споделят вкусен опит с публиката. Този фестивал е един нов тип формат за градско забавление,който комбиниран различни изкуства и форми на общуване, разказа в интервю за БГНЕС организаторът на Street food & art festival Николай Тодоров. Изданието се провежда за първи път в Бургас. Преди това е имало среща с варненци и пловдичани.

На брега на Бургас сме събрали 15 от най-добрите артисти в този бранш. Хора, които са приели този начин на живот и на работа, ако щете – енергия, бизнес, инвестиция. Това е една цялостна култура, бих казал революция, която превзема света през последните години. Храната не е просто начин на задоволяване на първични нужди, а наслада,начин на обмяна на енергия, смята Тодоров. Според него организацията и направата на такава кухня е скъп бизнес.

Слогънът на фестивала е „Вкусове от всички краища на света“. Тук може да се види азиатска, гръцка, балканска, американски бургери, храни за вегетарианци и вегани. Наред с многобройните гости от цял свят, за първи път в България ще се проведат на 10 август европейските награди за street food. Всички участници ще демострират своите умения пред жури в състав шеф Андре Токев, Васил Якимов, най-добър млад готвач на България за 2018 г и Луис Монтеро, кулинарен специалист и консултант. Победителят ще представи страната ни на Големия финал на международните награди в Малмьо (Швеция) в края на септември.

Организаторите имат планове през следващата година да разширят броя на градовете, в които да провеждат този фестивал. /БГНЕС