Ставрофорен иконом Борис Петров: На Велики Вторник църквата възпоменава поученията, които Иисус даде на учениците си

На Велики Вторник църквата в своето богослужение възпоменава поученията, които Господ Иисус Христос в последните земни свои дни даде на своите ученици.

Това каза в интервю за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир „Св. ВМЧК Мина".

„Следвайки хронологията на събитията след Велики Понеделник, на Велики Вторник Спасителят разказа на своите ученици поучителните притчи за талантите, за девиците, които посрещнаха будни младенеца", разказа духовното лице. Ставрофорен иконом Борис Петров отбеляза, че в този ден, имайки пред очите тези притчи, ние се поучаваме от това да сме будни всякога в очакване на Спасителя, който е Младоженецът на църквата, както го възпоменаваме. „Също така и дадените ни от Бога таланти пък да умножаваме, да развиваме у себе си, най-вече да придобиваме добродетелите", обясни още той.

Всеки ден от Страстната седмица, която е седмица на Христовите страдания, има своята специфика. „Богослуженията в тези дни са изпъстрени със събития, които възпоменават мистично и съпреживяват последните земни дни на Спасителя", посочи ставрофорен иконом Борис Петров и уточни, че на Велики Вторник се възпоменават тези събития и в богослужението прозвучават в евангелските и апостолските четива, поученията от тези притчи.

Още от сутринта в християнските храмове се отслужва Преждеосвещена света литургия. „А пък вечерта се отслужва на Велики Вторник Утреня за Велика Сряда, която по своята същност е последната част от т.нар. последование на Жениха, именно за това, което преди малко казах, Христос като Младоженец и Жених на църквата, който принася себе си в самоуклонна жертва, за да даде възможност на човеците да унаследят вечния живот. Затова и иконата, която е и сега в храма, изобразява именно това – Младоженецът, Женихът на църквата, и по време на богослужението на специален момент, в който коленопреклонно се покланяме пред нея", разказа още ставрофорен иконом Борис Петров. /БГНЕС