Стеф Блок: Нидерландия иска уверение за стриктен контрол на границата преди България да влезе Шенген

Народът на Нидерландия знае големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има изключително силен, стриктен контрол на външната граница, изключително безкомпромисни механизми за охраняване на тази граница преди да приемем участие на България в Шенген. Това каза външният министър на Кралство Нидерландия Стеф Блок, който заедно с външния министър на България Екатерина Захариева дадоха пресконференция след обща среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Външният министър на Кралство Нидерландия Стеф Блок

Екатерина Захариева каза, че и на среща с министър-председателят, и на срещата с нея, са обсъждали темата по отношение на миграцията и фактът, че България се справя изключително добре с опазването на външните граници на ЕС.

„Изразихме желание и намерение, и позиция, че е крайно време България да се присъедини по въздух и море към Шенгенското пространство, независимо от това, че да - Шенген се нуждае от реформи, но ние считаме, че България е поддръжник на реформи, които биха се реализирали в Шенген. Ние също считаме,че реформи там са необходими”, каза дипломат номер едно Екатерина Захариева.

„Чухме за споделеното желание на българското правителство България да стане член на Шенген. Ние разбираме това желание, но се надявам, че вие ще разберете обстоятелство, че народът на Нидерландия знае големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има изключително силен, стриктен контрол на външната граница, изключително безкомпромисни механизми за охраняване на тази граница преди да приемем участие на България в Шенген”, каза министър Блок.

В отговор на въпрос какво е необходимо, за да получи България категоричната им подкрепа за членството си в Шенген по въздух и море, той каза, че е впечатлен от постигнатия прогрес, премиерът му е показал многобройни снимки на съоръженията по границата, които охраняват външната граница.

„Но има още една част, свързана с граничния контрол, как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени в борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък, борбата с корупцията и по-стриктна система ще са предизвикателството на България”, каза той.

Екатерина Захариева допълни, че разбира се, че винаги има място за подобрение. „Но България показва, че не само охранява външните граници, но че, и това показват и разследванията, които имаме срещу трафиканти, само от началото на годината са 100 случая за разследване на трафиканти хора”, посочи тя. Захариева добави, че министър-председателят е поканил министъра да види със собствените си очи границата. „И аз съм убедена, че когато видят на място, съвсем скоро Холандия ще вземе решение в полза на България”, посочи тя. /БГНЕС