Стефан Янев: Афганистан може да предизвика сериозна бежанска вълна, трябва да сме подготвени

Ситуацията по границата има потенциал да стане сериозна. Ситуацията в Афганистан от гледна точка на сигурността се изостря и може да предизвика много сериозна бежанска вълна, която да се почувства на европейските граници.

Това заяви тази вечер служебният министър-председател Стефан Янев, който тази вечер е в Банско, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Навреме трябва да се говори по тази тема и да се вземат необходимите мерки, за да е подготвената държавата.

Запитан дали се е запознал с публикуваните днес кадри на брутално полицейско насилие по време на миналогодишните протести пред Министерски съвет, Янев коментира, че работата на правоохранителните органи е да осигурят реда, а не да се саморазправят с протестиращи или други хора.

Всички кадри, които вече са публикувани, ще бъдат разследвани. Нека компетентните органи да кажат кой как е превишил правата си, каза още служебният премиер.

Относно обвързването на връчването на втория и третия мандат с актуализацията на бюджета, което по-рано направи президентът, Янев каза, че въпросът е към самите депутати, защото те са изпратени в парламента, за да решават проблемите на хората, а не да създават нови такива.

Без актуализация на бюджета много социални и здравни плащания няма да могат да бъдат осъществени през есента. Отговорността до голяма степен е на депутатите – ако те имат решимост да водят такъв дебат и им е необходимо повече време с бавене на мандатите, е технология, с която те може да го направят, но аз не мога да кажа какво да стане, коментира Стефан Янев.

Запитан за възможно затягане на противоепидемичните мерки, Янев припомни, че здравното министерство подготвя план с мерки, който да изпрати до болниците за тяхната подготовка при евентуална нова вълна.

"Всички тези мерки е важно да намерят точният баланс между усилията за здравето на хората и междувременно да не се затваря бизнесът, защото това са взаимносвързани процеси. Не може да има едно, за сметка на другото. Трябва да има хармонично движение и в двете посоки. Тези мерки трябва да са внимателно балансирани”, обясни служебният премиер. /БГНЕС