Стефан Янев: Българите са уморени от избори, партиите трябва да намерят диалог

Българските граждани са достатъчно уморени от избори. Има нужда от стабилно мнозинство, защото предстоят сериозни въпроси за решаване. Партиите в Народното събрание трябва да намерят диалога и да разберат защо са в парламента и да понесат своята отговорност.

Това заяви пред бТВ служебният министър-председател Стефан Янев.

Според него парламентарно представените политически формации ще намерят правилната форма, ако се намерят приоритети и сред тях изброи съдебна система и помощ за бизнеса.

Не съм получавал покана да оглавя редовен кабинет, заяви още Янев. Ако такава бъде отправена, тя трябва да бъде на база на визия и приоритети, на базата на коалиция, а не личности, каза още той и не изключи възможност да застане начело на редовно правителство, но не и на всяка цена.

След 69 дни на власт, оценката на Янев за работата на служебния кабинет е, че се е справил с една от основните му задачи, а именно изборите, проведени на 11 юли.

Имахме едни честни избори, на които българските граждани имаха възможност отговорно да дадат своя вот и да отговорят на критиците на машинното гласуване. Произведеното на този избор ни дава основания да търсим какво е състоянието на държавата, каза той.

Отговорът защо мнозинството от граждани не отидоха до урните според Янев е в сигналите на партиите и диалогът. Липсата на диалог, липсата на разбиране от гражданското общество в посланията на партиите. Хората не ги припознаха, подчерта премиерът.

Във връзка с внесеното предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, Янев заяви: Оценката за работата на прокуратурата я дадоха хората от площадите миналата година. Аз мисля, че тяхната оценка не е променена. Г-н Гешев за тази една година не е показал различен тип поведение.

Според Янев в доклада на министър Рашков и на правосъдния Стоилов има сериозни аргументи за закононарушения на главния прокурор.

Независимо от заявлението на министър Рашков, че той дълго време е събирал материал, за мен отговорът е, че сега е бил готов, каза още премиерът запитан защо в края на мандата на служебния кабинет вътрешният министър изпраща доклада си до Янаки Стоилов, който го внесе във ВСС.

По повод думите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че служебният вътрешен министър е изиграл ролята на параван, Янев заяви: категорично не, Рашков или някой от вътрешното министерство да си е позволил такова поведение.

Не съм чувал за практики за преливане на гласове, каза още Янев. Той посочи, че на изтеклите избори почти всички партии са купували гласове, а защо в хода на кампанията Бойко Рашков назова името само на ГЕРБ, е въпрос към вътрешния министър. /БГНЕС