Стефан Янев: Демонстрирахме, че държавата трябва да е навсякъде и да помага

Държавата трябва да разследва трагедията на "Струма" по най-добрия начин, за да се направят поуките, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Проверката продължава, разследването също. Нормално е да има голям интерес към случващото се.

Това заяви пред БНТ служебният премиер Стефан Янев във връзка със смъртоносната катастрофа с автобус, пълен с туристи от РС Македония”, при която край Боснек загинаха десетки, а 7 оцелели още са в „Пирогов”.

Специалистите, разследващите органи са много по-опитни от всеки от нас по отделно, защото те са работили по други подобни случаи, така че нека да ги изчакаме да си свършат работата и те да коментират какви са причините, какво се е случило, какви са поуките, призова премиерът.

Запитан как е възможно автобус без необходимите документи за международен превоз на пътници да премине през две граници, Янев посочи: Това са неща, които са в ръцете на следствието. Имаме известна информация, лично аз. Да, потвърдиха ми, че е така. Нека да изчакаме разследващите, добави той.

Автобусът на "Беса транс" не е минал през митническа проверка от македонска страна

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата вече помага на оцелелите. Търси се и възможност за постоянно настаняване в бъдеще време, каза той и припомни, че след инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

За целия период на действие на двете служебни правителства сме демонстрирали, че държавата трябва да е навсякъде и да помага, категоричен бе Стефан Янев.

Когато са налети милиарди, хората питат къде са техните пари

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание.

По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на магистрала "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Янев е категоричен, че трябва да се намери начин за изкореняване на корупцията. Според служебния премиер е нужна промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат.

Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент, съобщи той.

Янев бе категоричен, че намесата на президента Румен Радев не е работеща стратегия за него в бъдещо време. Янев каза, че трябва да има разделение на властите. По думите му Радев не се е намесил пряко в работата на правителството, а членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Такъв разговор не е воден, отговори Стефан Янев запитан дали вече е воден разговор с него за участието му в редовно правителство. Той обаче заяви, че би обмислим подобна покана, след като са ясни политиките и приоритетите.

Най-напред трябва да бъдат ясни основните политики, които обединяват преговарящите, обща платформа и чак тогава да мислят за личности. Така че мисля, че е рано все още да се водят разговори. Нека да видим как вървят разговорите – зависи от приоритети, зависи от политиките. Аз бих обмислил такава покана, заяви Стефан Янев.

Премиерът подчерта, че наследството от двете служебни правителства, които оглави, ще бъде, че почти във всеки сектор има смислен анализ какво е реалното състояние и какво може да се подобри в него.

Политиката и позицията за РС Македония остава непроменена

Политиката и позицията на служебния кабинет остава непроменена. Тя беше препотвърдена и вчера в Брюксел. Тази политика и поведението на България многократно е комуникирана, заяви Стефан Янев по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Това, което наследихме в началото на месец май, припомни Янев, бе, че българска позиция не е била комуникирана добре с нашите партньори в Европейския съюз. Тоест, това, което правим макар и закъсняло, тази комуникация не е била направена. Обясняваме и няма да отстъпваме. Тук става въпрос за български национален интерес и правата на гражданите на държава-членка на ЕС, категоричен бе Янев.

България има позиция по темата, която е формулирана много отдавна и тя е в съзвучие с европейските партньори, така че няма отзвук и промяна, каза Янев относно Крим.

Правителството се е справило със ситуацията с COVID-19

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре. /БГНЕС