Стефан Янев: Корупцията е епидемична

Съветът по сигурността е действал без наличието на секретариат. Секретариат никога не е бил създаван. Това заяви пред бТВ служебният министър-председател Стефан Янев.

Днешният Съвет по сигурността бе свикан по една основна причина – заради дефицитите, които заварихме. Другият повод беше законът „Магнитски”, заяви служебният премиер.

Според него смущаващо е, че преди избори винаги идва ред на темите "ДАНС" и "подслушване", а основната тема е корупцията. Това е големият слон в стъкларски магазин, смята Янев и попита защо сме допуснали да има такъв тип корупция.

Цялата наша система не е работила ефективно до момента. Това е една от причините за усещането в българските граждани за несправедливост, каза още Янев и добави, че гражданското общество трябва да се увери още веднъж, че тяхната сила е да изберат правилните политици, които да ги управляват.

Корупцията е епидемична. И ни го казват отвън, подчерта още Стефан Янев, след като бе оповестен списъка с компании, свързани със санкционираните лица по закона "Магнитски" – 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Някои се чувстват в „черен списък“, а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична, заяви още Стефан Янев и обясни, че Министерски съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции. Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

Относно новините назначение, извършени откакто служебното правителство встъпи в длъжност, Янев коментира, че основният въпрос със смяната на хора, уволненията, е свързан с почтеността.

Запитан за случая с председателя на Националната агенция по приходите, служебният премиер подчерта: Информацията, която аз имам е, че се извършва проверка по отношение на Румен Спецов. Той ми е казал, че не се притеснява от тази проверка, каза той и добави, че не вярвам тя да продължи с месеци.

Нито г-н Спецов, нито който и да е друг от новоназначените специалисти не е в ролята на свещена крава. Ако някой не работи в интерес на хората, той ще бъде освободен, увери премиерът.

Той не е съгласен с някои твърдения, че ръководеният от него служебен кабитен се опитва да овладее държавата.

Темата за овладяване може да я каже някой, който е овладял нещо. Не овладяваме нищо, по-скоро освобождаваме от тип зависимости, които е имало преди, заяви Янев.

Във връзка със скандала с подслушванията на политици, служебният премиер коментира, че истината за подслушванията може да бъде чута само на комисия в Народното събрание.

Цялото политическо говорене и рефрена „дайте доказателства” няма как да се случи. Аз потвърждавам, че чух от медиите, че съм бил подслушван. Аз не мога да потвърдя или отрека, защото попадам под ударите на закона. Имам усещането, че съм бил подслушван, заяви Стефан Янев.

По думите му е смущаващо, че преди избори винаги идва ред на темите "ДАНС" и "подслушване", а основната тема е корупцията. /БГНЕС