Стефан Янев: Корупцията е маскирана в законова форма

Хаос, системен безпорядък и липса на правила – с тези думи премиерът Стефан Янев обрисува картината във всички сектори на държавното управление, на която се е натъкнал служебният кабинет в първия един месец от своя мандат, предаде репортер на БГНЕС.

„Служебното правителство демонстрира кураж“, категоричен е Янев за оповестените проблеми, натрупани през предходните управления на страната и направените от служебния кабинет промени. Според него реалистичната ситуация в България е „корупция, облечена в благовидна и законова форма“.

Ставен Янев подчерта още, че една от целите на ръководеното от него правителство е да покаже нов стил на управление на страната, който да бъде продължен от партиите, които ще влязат в следващия парламент след предсрочния вот на 11 юли.

„Посланието ни към всички е: Гласувайте, за да изразите своя вот и да участвате в управлението на страната“, обърна се Янев към избирателите и подчерта, че една от основните задачи на кабинета си остава организирането на честни избори.

Той благодари и на медиите за това, че са мост между властта и гражданите, изразявайки готовност министрите от кабинета винаги да отговарят на въпросите.

Сменят директорката на Агенцията по вписванията

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен. Досега агенцията се оглавяваше от Габриела Козарева, но рокада в нейния пост ще има, а предложение за това формално трябва да дойде от министъра на правосъдието. Според служебният премиер тя не иска да работи по прозрачен начин и в интерес на гражданите, визирайки блокирането на някои кадрови промени. „Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа“, смята Стефан Янев.

Донев успокои бизнеса и пенсионерите

Основна цел в работата на МТСП е насочена с грижа и мисъл за гражданите на България. Прието е решение за продължаване на добавката от 50 лева за всички пенсионери – това са около 2 088 000 пенсионери. Това заяви социалният служебен министър Гълъб Донев.

В скоро време предстои МС да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 245 000 пенсионери с 5%, така че да бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г. Продължаваме с мисъл за уязвимите групи, чиито доходи са под линията на бедност, продължава патронажната грижа, добави Донев. Работим за бизнеса и заетостта да ги подобрим.

Безработицата продължава да намалява – към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%. Нивото е около 5,4% към момента. Това е добър знак, посочи Донев. Заетостта се подобрява.

Българският бизнес може да е спокоен, въпреки индикациите, които имаме, че икономиката вече е на етап на възстановяване, може да продължим да подкрепяме бизнеса и заетостта на българските граждани, коментира още Донев.

Чистка няма, освободените се броят на пръсти

Задават се честни избори за всички български граждани. За това уродливо управление в нашата страна, МВР няма вина. това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков,.

Чистка не е извършвана, за разлика от предишни министри. В момента прочистване, каквото някой иска да лансира, няма място. Такова прочистване не е извършено. Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени, един от тях е главният секретар. Някои по тяхно желание бяха преназначени към други служби, подчерта Рашков.

Всички знаете, че Антикорупционният фонд предостави за ползване публично анализ, в който се посочва ясно и точно с цифри къде е наблюдаван вот, който е резултат на политически престъпления против правата на гражданите. На първо място се сочи Бургас, Кърджали, Благоевград, Стара Загора и други. На предходните избори преди тези на 4 април, в МВР са осъществени няколко разследвания за продажба на гласове. Не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме няколко дела, които се отнасят за продажба на гласове от други партии, добави Рашков.

За изборите, естествено, че е приоритет вземането на всички мерки, че ще проведем честни избори 11 юли. Основополагащо е решението от 19 май, на тази база, аз съм определен за носител на отговорността по тази линия. Ние в МВР сме създали щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР. Изградени са структури по места, които ще си взаимодейства, заяви вътрешният министър.

Парите по Плана за възстановяване не са застрашени

Парите за България не са застрашени, те ще дойдат в рамките на тази година – 13% предфинансиране от момента, в който нашият план бъде одобрен, увери на свой ред служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов обясни, че планът все още не е предаден, в който процес има малко забавяне, дължащо се на две причини – политическото решение на предшествениците на служебното правителство да не го внасят, както и някои „технически неизправности“, оставени за служебните министри.

И без COVID-19, здравеопазването се нуждае от промяна

Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на недоброто състояние на здравната система като цяло и лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, първа по смъртност, последна по ваксинации.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Не заварихме общ план за диагностика и лечение на COVID-19. С това се заехме първо. Променихме логистиката по снабдяване на ваксини. Няма как да имаш добри резултати с ваксинации, ако личните лекари трябва да пътуват километри. Дадохме приоритет за ваксиниране на възрастните хора, добави Кацаров.

Добра новина е намаленият броят на заразените, може в следващата седмица евентуално страната ни да влезе в зелената зона според критериите на ЕК. Ваксини са осигурени за населението и за 2022, и за 2023 година, съобщи Кацаров.

Започнахме промени в здравната система. Здравната система и без COVID се нуждае от промяна. Успях да постигна съгласие с НЗОК, БЛС да започнат преговори за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ. Предприех промени в правилника на МЗ. Създаваме нова дирекция - дирекция за правата на пациента, съобщи още служебният министър. Стремим се да бъдем максимално гъвкави и да отговорим на натиска на Министерството на туризма, за да облекчим мерките за туристите. Но не е добре да изпускаме контрола над пандемията, коментира още той.

Каним „Гугъл“ и „Амазон“ за първи път в България

Представители на дигиталните гиганти „Гугъл“ и „Амазон“ ще бъдат поканени да посетят страната ни по време на нашето домакинство на един от форумите на инициативата „Три морета“, който ще се проведе в България през първата половина на юли.

„Отделно работим с българския бизнес да поканят своите партньори от 12-те страни, които са включени в инициативата. Това събитие да не бъде просто снимки и първи запознанства, а да докара реални сделки за българските компании“, обясни министърът на икономиката Кирил Петков.

Финансова инспекция за големите възложители на обществени поръчки

Изпреварваща събираемост за бюджета, наваксване с изоставането в Агенция „Митници“ и затягане на контрола върху т. нар. „инхаус“ (вътрешни) процедури – върху тези въпроси акцент постави министърът на финансите Асен Василев.

„През последните 4 години, вместо да се използва Законът за обществените поръчки и да се спазват правилата по възлагане, горе-долу половината държавен ресурс е минавал през „инхаус“ поръчки. Те са непрозрачни, при тях фирмите директно се договарят с частни подизпълнители“, посочи той и обяви, че Държавна финансов инспекция ще проверява големите възложители на обществени поръчки. Ще се мисли и за решение на МС, което да ограничи тези практики, които Василев определи като „порочни“. /БГНЕС