Стефан Янев: Нямаме политици в затвора, въпреки че някои го заслужават

Необходими са законодателни реформи, за да могат прокурорите и съдебната система да работи по-ефективно. Гласоподавателите трябва да изпратят ясно послание, че искат в политиката хора, които не мислят единствено за личния си интерес.

Това заяви в интервю за швейцарското издание „Блик“ премиерът Стефан Янев.

Той посочи, че българите са наясно, че корупцията е голям проблем от години.

„Много политици не правят нищо по въпроса и дори когато медиите изнасят нарушения, обвинението често е неактивно. В България нито политици, нито бизнесмени са затворени за корупция, въпреки че някои го заслужават“, заяви служебният премиер.

На въпрос на изданието, какво той прави като глава на правителството, Янев отговаря, че основната му задача е да организира предстоящите парламентарни избори на 11 юли. „Трудно ми е да допринеса с нещо значимо за толкова кратко време. Опитвам се да убедя хората да упражняват своите демократични права“, заяви премиерът.

Попитан дали финансирането от ЕС е контрапродуктивно, защото захранва корумпираната система, Стефан Янев отговаря: „Много сме благодарни за тези пари. Първоначално българите смятаха, че европейците ще се грижат за това как се изразходват парите. Но се оказа, че всяка държава носи отговорност за това. Всъщност днес мнозина вярват, че европейските пари не са изразходвани добре и това е довело до корупция“. /БГНЕС