Стефан Янев: Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори.

Това каза министър-председателят Стефан Янев на извънреден брифинг днес, предаде репортер на БГНЕС.

Янев бе категоричен, че локдаун няма, въпреки спекулациите.

Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин, уточни още Янев по повод зеления сертификат.

Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата, обясни Янев.

Алтернативата е затваряне на държавата с всички произтичащи от подобен акт ефекти и дефекти.

Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и животът на ближния, каза Янев и призна:

Грешката ни е в това, че независимо от тези правила, ние чакахме до последния момент, за да ги обявим. Разбирам неудобството на различни хора от всякакво естество - както по отношение на техните трудови ангажименти в ежедневието, така и по отношение на факта, че родителите на децата, които буквално от днес няма да бъдат на училищните скамейки, са предупредени в последния момент.

Премиерът отчете, че дълго време властите са преценявали ситуацията и възможно в най-късен етап се предприемат мерките.

Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността, призова Стефан Янев и се обърна към политическите партии да не се възползват от ситуацията. /БГНЕС