Стефан Янев: Нов политически субект ще уплътни това, което липсва

Очевидно се намираме в перманентна политическа криза, след като в рамките на една годна ще правим три парламентарни избора. Това е криза на политическото лидерство. Говоря за феномен, който се откроява много ясно в България – липсва връзка между гражданите и партиите. Партиите не се съобразяват с волята на обществото. Вероятно това е причина за политическата криза и ще се търси тази ниша да бъде запълнена.

Това заяви пред Нова телевизия служебният министър-председател Стефан Янев. Той заяви, че ако е необходимо, отново може да оглави втори служебен кабинет.

Премиерът коментира, че новите политически субекти ще търсят начин за уплътняване на това, което липсва.

Относно евентуално участие на служебни министри от кабинета му в бъдещ политически проект, Янев заяви: Да, бих гласувал за Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Бих се включил във всеки един проект, който работи за България.

Запитан дали подобен проект няма да бъде припознат като „партията на Румен Радев”, Янев подчерта, че в нашето политическо говорене трябва да престанем с персонализацията.

На въпрос дали може такъв проект да се реализира за предстоящите избори, Янев заяви – вероятно може, предстои да видим.

Според него не само „Има такъв народ”, а и другите партии не демонстрират устойчиво политическо поведение. Предполагаемо ще бъдат наказани на следващи избори, когато и да са те, заяви премиерът.

Той коментира, че държавата е готова да организира избори и „2 в 1”, и поотделно. Проблемите според него ще са пред ЦИК – и със закупуване на нови машини, пренастройване на машините, а и в крайна сметка това са две различни кампании за две различни институции. Какво ще е решението обаче зависи от Народното събрание, посочи Стефан Янев.

Служебният министър-председател още веднъж повтори, че правителството няма намерение или пък решение за задължителна ваксинация.

По повод предложението на държавния главен здравен инспектор за налагане на мерки на национално ниво и заявката за протест от страна на засегнатите ресторантьори и хотелиери, Янев посочи, че решение за това как да се продължи ще бъде взето днес или утре.

По повод ситуацията в Афганистан, премиерът каза: Трудно е да се прогнозира ситуацията, но очакваме сериозно да се увеличи мигрантския натиск на границата. /БГНЕС