Стефан Янев очаквано оглави "Български възход"

Стефан Янев създаде партията „Български възход“ на учредително събрание в НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета „Петков“ очаквано оглави новата политическа формация. В изпълнителния ѝ съвет влизат редица хора, много от които бивши министри като: Георги Самандов заместник-министър на енергетиката в едно от предишните служебни правителства, Виолета Комитова – бивш министър на регионалното развитие и проф. Даниела Дашева – министър на културата и спорта в едно от служебните правителства. Останалите членове са: многогодишният журналист Николай Коев, Елена Цонева – предприемач и бизнесмен, Емилияна Попова – бивш прокурор, Надежда Самарджиева- адвокат, Николай Бабуров – бизнесмен и инженер по образование.

Основната цел на новоучредената партия, която се определя по-скоро като национално-консервативна, е реализацията на българския национален интерес. Тя ще работи за утвърждаване на националната държава от гледна точка на консерватизма, за българските традиции и ценности. „Български възход“ ще настоява за реформа на средното и висше образование, както и за мерки за справяне с демографската криза.

По повод отношенията на страната със Северна Македония, Янев заяви следното: ‘‘Важно е да положим основите на сътрудничество със Северна Македония и би било добре всички работни групи, които имат информация по темата, да вземат участие.‘‘ Относно защитата на българския интерес, бившият министър на отбраната заяви, че според него той го е защитавал неотлъчно.

Стефан Янев коментира и бъдещо сътрудничество с парламентарно представените партии, като уточни че формацията ще бъде отворена към диалог с всяка една политическа група, стига тя да бъде кадрово представена. Бившият министър коментира лаконично отцепването на Ралица Симеонова от формацията като заяви: ‘ Ралица Симеонова е един качествен човек със свободна воля. Тя решава как да действа и въпросите трябва да бъдат отправени към нея.‘‘

На учредяването на формацията взеха участие 800 делегата от цялата страна, а Янев уточни, че целта на днешното събрание е изпълнена.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В четирипартийното правителство на Кирил Петков стана министър на отбраната, но бе принуден да напусне този пост заради своите изявления свързани с руската агресия срещу Украйна. Още в първия ден на войната Янев използва термина „операция“ вместо война, което беше възприето от обществеността като заиграване с руската пропаганда. /БГНЕС