Стефан Янев: Пожарите са овладени, ще подпомогнем на пострадалите

Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни, защото опасността е налице. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

По повод някои критики, че България е изпратила огнеборци и противопожарна техника в РС Македония, където също бушуват горски пожари, Янев коментира: „Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в РС Македония, защото нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, което е факт. Ако някой се съмнява, нека да пита жителите на Благоевград и съседните села какъв дим са дишали вчера и какво са усещали“.
„И в момента нашите противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят възможните полоси и заграждания, така че да не се пренася огъня“, допълни още той.


Той бе категоричен, че в Министерския съвет има единодушие, че трябва да се действа бързо и адекватно по отношение на пострадалите. „Освен тяхното имущество, на някои хора на практика животът им е изгорял, и като история, и като материално измерение на този живот“, каза още Янев и допълни: „Независимо, че финансите са ресурс, който трудно може да се мести и да се търсят резерви, ще можем да намерим резерви, за да вземем специално решение, с което да подпомогнем жителите на пострадалите села и съответните общини, където е пострадала инфраструктура. Има механизми по линията на социалното подпомагане и по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. В тази връзка използвам възможността да призова общинските власти да задействат съответните техни комисии, които оценяват щетите. Колкото по-бързо имаме тяхната приблизителна стойност, толкова по-бързо ще можем да реагираме“.


Стефан Янев участва в разговорите между служебните министри и президента Румен Радев, на която се обсъждат действията на институциите при евентуална бъдеща COVID-вълна. Той подчерта, че трябва внимателно да се обмислят бъдещите ограничителни мерки, каквито и да са те, тъй като „при затварянето някои бизнеси може и никога да не отворят след това“. /БГНЕС