Стефан Янев: Позицията за РСМ е постоянна и неизменна

Няма промяна в българската позиция по отношение на РС Македония. Няма нещо, което обществеността да не знае. Позицията ни е постоянна и неизменна.

Това каза служебният премиер Стефан Янев от парламентарната трибуна по време на първия блиц контрол в рамките на 47-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

„Нашата позиция е, че РС Македония и страните от Западните Балкани заслужават своето европейско бъдеще. България целенасочено през годините е давала своя принос да могат тези държави да извървят своя път към европейското бъдеще. Конкретно по отношение на РСМ, имаме подписан договор за добросъседство, който е ясен“, допълни той.

На вчерашното заседание на Министерски съвет бе решено, че България няма да променя позицията си относно започването на преговори за членство в ЕС на РСМ, припомня репортерът на БГНЕС.

От МС уточниха, че "България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 09 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г".

Репортерът на БГНЕС уточнява, че "тази позиция на България ще бъде защитава по време на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ), което ще се проведе на 14 декември 2021 г. в Брюксел".

"За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция", е позицията на българското правителство. /БГНЕС