Стефан Янев: Проблеми се решават само на двустранна основа без вмешателство

Констатирахме сходство по темата за европейската перспектива на Албания. Надяваме се, че българската позиция за РС Македония е добре позната в Албания. Европейският път на РСМ и Албания е открит. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев, който прие в резиденция "Бояна" албанският си колега Еди Рама, който е на двудневно посещение в София, предаде репортер на БГНЕС.

Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС. Друг акцент в разговора е бил поставен върху възможностите за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес в редица сектори като икономика, селско стопанство, минно дело, енергетика и високи технологии.

Отношенията с Албания се развиват по добър начин. Нямаме открити въпроси. Българското национално малцинство има един добър прием, заяви премиерът Янев на пресконференцията след срещата на четири очи с Рама и последвалото пленарно заседание на двете делегации.

Рамковата позиция по РС Македония е тази, която отстояваме. Проблемите с Македония могат да бъдат решени само на двустранна основа без вмешателство, заяви още Стефан Янев. По думите му двустранните проблеми не трябва да се решават на международното поле.

Сътрудничеството с България няма никакви проблеми. Албания е модел за отношенията с малцинствата, на европейско ниво, отговаря на стандартите на ЕС, заяви от своя страна албанският премиер.

Рама заяви, че всички подчертават факта, че българското малцинство в Албания се ползва с пълни права и може да развива своето наследство.

Ние ще уважим всички приятелски страни, България и РС Македония трябва да разрешат въпросите. Другите не могат да заместят това, което двете страни трябва да направят. България като член на ЕС е зряла и разполага с всичко и помни кога е била в друго положение, каза още Еди Рама.

В отговор на въпрос на БГНЕС Един Рама заяви, че Албания не взима страна. Надяваме се и подкрепяме двете страни - РС Македония и България да говорят и да решат проблема помежду си. Разбира се, ЕС прави огромни усилия, но зависи от българите и македонците. Не мога да взема страна, за да не се усложнят още повече нещата, отговори албанският премиер. /БГНЕС