Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей

Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей. Срещата беше проведена в рамките на посещението в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по отбрана.

Сред основните теми, дискутирани по време на разговорите, бяха развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, заяви министър Янев по време на разговорите. Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада, който определи като приоритетен за Българската армия във възможно най-кратки срокове.

В рамките на срещата беше разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита. /БГНЕС