Стефан Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

"Случващото се около границата на Украйна е предизвикателство на евроатлантическата сигурност и има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност. Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна-членка представя своята суверенна национална позиция. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в обръщението си в началото на Годишната конференция на началника на отбраната, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. “Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело решително и най-вече националноотговорно. За мен като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща моите решения е защита на националната сигурност и на българските национални интереси”, заяви Янев.

България, обаче, спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности. Привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки, допълни Янев. "Има 5 приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата", добави Янев.

Той посочи, че в рамките за засилените консултации с НАТО и нашите съюзници през последно време, няколко пъти коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса и нашия принос към него.

“Искам още веднъж да подчертая, че никой по никакъв повод не ни налага решения свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция. България е суверенна държава и всички решения за предприемане и конкретни действия в областта на отбрана се вземат от българското правителство и Народното събрание”, каза Янев.

Той посочи, че ще се създаде батальонна бойна група, която нямаме. "Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальонна бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво", каза още Стефан Янев./БГНЕС

Категории: