Стефан Янев вика директорите на служби за сигурност в дълъг отпуск

Премиерът Стефан Янев вика ръководителите на служби, които са в неплатен отпуск до есента. Очаква се това да се случи днес или утре, съобщи пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков. Отпуските им ще бъдат прекратени веднага, каза Рашков. По думите му държавата няма как да работи с тези хора.

"ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?! Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият продължава тази политика", заяви служебният министър.

От справка вчера стана известно, че в дълъг отпуск до септември са председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване". В платен и кратък отпуск и е председателят на Държавната агенция "Технически операции" Цветан Китов. Единствено той се е отзовал на поканата в Министерския съвет, каза Рашков.

В ефира на Би Ти Ви вчера служебният вътрешен министър каза, че ще се наложат още смени на ръководни кадри в МВР. От прокуратурата отказаха коментар на думите на Рашков. /БГНЕС